NRK Meny
Normal

Mørke utsikter for Ekornes

Et utfordrende marked, og mulige nedskjæringer, tynger sunnmørsbedriften Ekornes ved inngangen til ferien.

Nils-Fredrik Drabløs, administrerende direktør i Ekornes

Administrerende direktør i Ekornes, Nils-Fredrik Drabløs, går venskelige tider i møte.

Foto: Holm, Morten / NTB scanpix

I ei børsmelding, som ble sendt ut til alle ansatte i bedriften, kommer det nemlig fram at møbel- og madrassgiganten sliter i markedet. De siste to månedene i andre kvartal i 2013 har resultert i langt færre ordrer enn ventet.

– Den siste tida har ordregangen vært lavere enn forventet, og det fører til en lav ordrereserve ved inngangen til ferien. Det er veldig vanskelige markedsforhold i Europa, sier Nils-Fredrik Drabløs, administrerende direktør i Ekornes.

Utfordringene har ført til at ordrereserven ved utgangen av juni var på 205 millioner kroner, mot 302 millioner i samme periode i fjor.

Videre heter det i børsmeldingen at «avhengig av ordreinngang i løpet av sommeren, kan det bli nødvendig med kapasitets- tilpasninger i løpet av høsten».

– Selv om vi ser en viss bedring i USA er det ikke noe som slår ut i volum enda. Spesielt i Sør-Europa, som Frankrike, er det store markeder for Ekornes. Ved lav etterspørsel, slår det veldig ut på ordreinngangen til Ekornes, sier Drabløs.

Usikkerhet

Møbelområdet viser svak fremgang, mens det er en tilbakegang for madrasser i Norge.

– Usikkerhet vil det alltid være, for vi vet ikke hva situasjonen vil være når vi kommer tilbake etter ferien. Men vi får ta den situasjonen da. Nå er det utrolig viktig at vi får fire uker avbrekk, så vi får tenke på litt andre ting, sier tillitsvalgt i Ekornes, Asbjørn Sjåstad.

Selskapet melder imidlertid om at den totale ordreinngangen i andre kvartal viser en svak økning, opp tre prosent fra fjoråret. Omsetningen for første halvår er på nivå med fjoråret.

- Nå må vi avvente å se hva som skjer i sommerferien, og det vil jo avgjøre om vi må sette oss ned og gjøre noe, sier Sjåstad.

Selskapets fabrikker i Norge tar fire ukers sommerferie, og vil starte opp igjen 5. august. Selskapets ordrekontorer i de forskjellige markedene er åpne for service og ordreregistrering gjennom hele denne perioden.