NRK Meny

Debatt: – Skal ikke gå på bekostning av Molde og Kristiansund

Lokalpolitikerne er positive til debatten om å bygge opp Ålesund til et regionsenter i fylket. Men det med visse forbehold.

Jenny Klinge

Stortingsrepresentant (Sp) Jenny Klinge vil være med på å styrke Ålesund – men ikke hvis det gjør Molde og Kristiansund svakere.

Foto: NRK

Artikkelen er mer enn ett år gammel.

I lunsjpausen under Mørebenk-konferansen i Ålesund mandag inviterte NRK politikerne til debatt om Jan Petter Eides utspill om å bygge opp byregionen Ålesund.

  • Se debatten i opptak nederst i nettsaken.

Eide viser til nabofylkene Hordaland og Sør-Trøndelag som har storbyene Trondheim og Bergen.

Jan Petter Eide, prosjektleder i Ålesund Kunnskapspark

Prosjektleder ved Kunnskapsparken, Jan Petter Eide, mener det er kun en måte Nordvestlandet kan styrke seg på i kampen mot Trondheim og Bergen.

Foto: NRK

Eide mener at det blir tydeligere og tydeligere at regioner med større byer vokser, og Ålesund er en by som egner seg til å delta blant dem.

– Molde og Kristiansund er ikke store nok. I byregionen Ålesund bor det 80 000 mennesker. Det er ikke meningen at Ålesund skal beite ned sine omgivelser, men regionen må bygges opp for å ha sjans på statlige virkemidler, sier Eide i debatten.

Frykter at de andre blir svakere

Jenny Klinge fra Senterpartiet vil ikke at Ålesund skal bygges opp på bekostning av Molde og Kristiansund. Hun mener det er viktig å satse på alle tre byene.

– Jeg tenker at Ålesund med sine muligheter har et kjempepotensial. Det må vi være med å legge til rette for å utvikle. Men det jeg ikke vil være med på er å sette Ålesund opp mot de andre byene, sier Klinge.

Hun vil holde fast ved at Møre og Romsdal trenger tre sterke byer.

– Jeg vil ikke være med på å flytte funksjoner fra Molde og Kristiansund for å styrke Ålesund, sier stortingsrepresentanten.

Eide er redd for at de større byregionene i landet rykker fra Møre og Romsdal. Han mener at fylket går glipp av gode penger og oppmerksomhet ved å ikke ha et større regionsenter.

– Dette er grep som er viktig for hele fylket, sier Eide.

– Eneste vegen å gå

NHO-direktøren i Møre og Romsdal, Torill Ytreberg

NHO-direktøren i Møre og Romsdal, Torill Ytreberg, deler de samme tankene som Eide.

Foto: NRK

NHO-direktøren i fylket, Torill Ytreberg, mener også at man må bygge et regionsenter for å få til et kraftpunkt i fylket.

– Ålesund, som størst by, har kanskje størst kraft til å klare utfordringene for å ikke bli slukt av Trondheim og Bergen. Dette handler også om fordeling av penger, sier Ytreberg.

– Hvis vi skal få penger til å utvikle fylket må vi være store nok til å sitte ved bordet. Jeg mener det er eneste vegen å gå.

Else May-Botten

Stortingsrepresentant Else-May Botten (Ap) vil spille videre på samarbeid mellom regionene.

Foto: NRK

Men hvordan skal man få til dette i praksis? Det er politikerne usikre på. For de vil ikke at en økt satsing på Ålesund skal gå utover de andre byene. Stortingsrepresentant Else-May Botten (Ap) mener det handler om samspill.

– Den ene er større enn de andre, men hver enkelt region har sine fortrinn og spiller på lag allerede. Det er det viktig å spille videre på, sier Botten før Helge Orten (H) tar ordet:

– Eide er et godt innspill i denne debatten. Det handler om samspillet mellom aktørene som bygger regionen, ikke å ta fra noen noe.

– Møre og Romsdal har for mange små byer, sier Jan Petter Eide i Ålesund kunnskapspark. Hør reaksjoner i NRKs direktesendte debatt her.

Siste video/lyd

Mange geitebønder i landet vil ha den elektriske geiteklaven til Gjemnesbedrifta Nofence. Produksjonen pågår for fullt, men geiteklaven er enno ikkje godkjend. Gründerbedrifta treng beitesesongen 2017 for å gi Mattilsynet dokumentasjonen dei krev.
Dei fleste har meir enn nok med å SJÅ utfor kanten på den hundre meter høge Zakariasdammen i Tafjorden på Sunnmøre.
Men det finst folk som vil betale for å få seg ein luftig tur. Og frå neste veke av kan dei gjere akkurat dét...
Fiskesperra som skal redde den nasjonale lakseelva Driva, blir slakta av ekspertar på behandling av gyrosmitte. Miljødirektoratet er ansvarleg for prosjektet til seksti millionar kroner. Dei meiner det trengst berre små justeringar.