NRK Meny
Normal

Debatt: – Skal ikke gå på bekostning av Molde og Kristiansund

Lokalpolitikerne er positive til debatten om å bygge opp Ålesund til et regionsenter i fylket. Men det med visse forbehold.

Jenny Klinge

Stortingsrepresentant (Sp) Jenny Klinge vil være med på å styrke Ålesund – men ikke hvis det gjør Molde og Kristiansund svakere.

Foto: NRK

I lunsjpausen under Mørebenk-konferansen i Ålesund mandag inviterte NRK politikerne til debatt om Jan Petter Eides utspill om å bygge opp byregionen Ålesund.

  • Se debatten i opptak nederst i nettsaken.

Eide viser til nabofylkene Hordaland og Sør-Trøndelag som har storbyene Trondheim og Bergen.

Jan Petter Eide, prosjektleder i Ålesund Kunnskapspark

Prosjektleder ved Kunnskapsparken, Jan Petter Eide, mener det er kun en måte Nordvestlandet kan styrke seg på i kampen mot Trondheim og Bergen.

Foto: NRK

Eide mener at det blir tydeligere og tydeligere at regioner med større byer vokser, og Ålesund er en by som egner seg til å delta blant dem.

– Molde og Kristiansund er ikke store nok. I byregionen Ålesund bor det 80 000 mennesker. Det er ikke meningen at Ålesund skal beite ned sine omgivelser, men regionen må bygges opp for å ha sjans på statlige virkemidler, sier Eide i debatten.

Frykter at de andre blir svakere

Jenny Klinge fra Senterpartiet vil ikke at Ålesund skal bygges opp på bekostning av Molde og Kristiansund. Hun mener det er viktig å satse på alle tre byene.

– Jeg tenker at Ålesund med sine muligheter har et kjempepotensial. Det må vi være med å legge til rette for å utvikle. Men det jeg ikke vil være med på er å sette Ålesund opp mot de andre byene, sier Klinge.

Hun vil holde fast ved at Møre og Romsdal trenger tre sterke byer.

– Jeg vil ikke være med på å flytte funksjoner fra Molde og Kristiansund for å styrke Ålesund, sier stortingsrepresentanten.

Eide er redd for at de større byregionene i landet rykker fra Møre og Romsdal. Han mener at fylket går glipp av gode penger og oppmerksomhet ved å ikke ha et større regionsenter.

– Dette er grep som er viktig for hele fylket, sier Eide.

– Eneste vegen å gå

NHO-direktøren i Møre og Romsdal, Torill Ytreberg

NHO-direktøren i Møre og Romsdal, Torill Ytreberg, deler de samme tankene som Eide.

Foto: NRK

NHO-direktøren i fylket, Torill Ytreberg, mener også at man må bygge et regionsenter for å få til et kraftpunkt i fylket.

– Ålesund, som størst by, har kanskje størst kraft til å klare utfordringene for å ikke bli slukt av Trondheim og Bergen. Dette handler også om fordeling av penger, sier Ytreberg.

– Hvis vi skal få penger til å utvikle fylket må vi være store nok til å sitte ved bordet. Jeg mener det er eneste vegen å gå.

Else May-Botten

Stortingsrepresentant Else-May Botten (Ap) vil spille videre på samarbeid mellom regionene.

Foto: NRK

Men hvordan skal man få til dette i praksis? Det er politikerne usikre på. For de vil ikke at en økt satsing på Ålesund skal gå utover de andre byene. Stortingsrepresentant Else-May Botten (Ap) mener det handler om samspill.

– Den ene er større enn de andre, men hver enkelt region har sine fortrinn og spiller på lag allerede. Det er det viktig å spille videre på, sier Botten før Helge Orten (H) tar ordet:

– Eide er et godt innspill i denne debatten. Det handler om samspillet mellom aktørene som bygger regionen, ikke å ta fra noen noe.

– Møre og Romsdal har for mange små byer, sier Jan Petter Eide i Ålesund kunnskapspark. Hør reaksjoner i NRKs direktesendte debatt her.