NRK Meny
Normal

Bør fylket ha kun én større by?

– Møre og Romsdal har for mange små byer, sier Jan Petter Eide i Ålesund kunnskapspark. Han vil satse kun på Ålesund. I dag får du høre reaksjoner i NRKs direktesendte debatt klokka 12.30.

Kva seier politikarane frå Mørebenken om utspelet til prosjektleiar ved Kunnskapsparken, Jan Petter Eide? Han meiner Nordvestlandet må styrke seg i kampen mot Trondheim og Bergen ved konsentrere oss om å bygge berre ein by i Møre og Romsdal - og det er Ålesund.

Fra klokka 12.30 ser du politikerne reagere på Jan Petter Eide sine meninger om å satse på kun én by i Møre og Romsdal.

Eide mener Nordvestlandet må styrke seg i kampen mot Trondheim og Bergen. Eide viser til nabofylkene Hordaland og Sør-Trøndelag.

Jan Petter Eide

Prosjektleder ved Kunnskapsparken, Jan Petter Eide, mener det er kun en måte Nordvestlandet kan styrke seg på i kampen mot Trondheim og Bergen.

Foto: Terje Reite / NRK

– Det vi ser er at de har et strategisk element, og det er én større by, sier prosjektlederen i Kunnskapsparken.

Mandag vier politikerne på Mørebenken hele dagen i Ålesund. Der møter de næringsliv og lokalpolitikere i fylket. Hvordan vil politikerne reagere på Eides utspill?

Reaksjoner direkte på nett

NRK har sender direkte fra Mørebenk-konferansen fra klokka 12.30 mandag og varer frem til klokken 13.00. Programleder Bibbi Kjølås henter reaksjoner fra politikerne.

Målet med konferansen er at politikerne skal få med seg innspill til sitt arbeid på Stortinget både med tanke på kommunesammenslåing, by-bygging, samferdselsprosjekt og omstilling i næringslivet.

Ålesund ny storby?

Han mener det er kun en byregion mellom Bergen og Trondheim som er i stand til å matche disse, og det er Ålesund. Men hva vil da skje med Molde og Kristiansund?

– Vi bør utvikle en byregion som har det i seg at den kan være relevant i forhold til den politikken som formes, ikke minst i forhold til å skape attraktivitet gjennom virkemidler som kommunikasjonsløsninger, samferdsel og det å være et oppmarsjområde for folk i fremtiden, sier Eide.

Han mener dette henger sammen med den nye nasjonale politikken, nemlig å utvikle kraftfulle regioner som skal skape verdier for morgendagen.

– Nå må vi dyrke samspill, sier Eide.