Hopp til innhold

– Jeg blir friskere av å jobbe

Som nittenåring holdt han på å havne på attføring. Nå klarer 23-åringen å jobbe til tross for sin bipolare lidelse. – Å ha en jobb betyr alt for meg.

Plenklipping

23-åringen fra Molde har en bipolar lidelse, men gleder seg over at han nå klarer seg i full jobb.

Foto: Ann Eli Nøsen / NRK

Får hjelp til å kome i arbeid

Han stortrives med å være ute og jobbe rundt om i hagene i Romsdal.

Foto: Ann Eli Nøsen / NRK

23-åringen har akkurat slått plena i den staselige Chateauhagen i Molde.

Den historiske hagen våkner til liv og plena får årets første stuss i vårsola. Morgan føler seg heldig som får jobbe i det han kaller landets vakreste hage.

Jeg ser stor forskjell før og etter jeg har klippet gresset og luket her. Jeg får mye skryt fra folk som kommer forbi. Å ha en jobb betyr alt for meg.

Åpen om sin psykiske lidelse

For den unge moldenseren er det ingen selvfølge at han kommer seg opp når klokka ringer. Han har en bipolar lidelse og unnslapp så vidt å havne på attføring som 19-åring.

Det koster å være åpen med arbeidsgiveren min om at jeg har en alvorlig psykisk lidelse, men det er verdt det. Skillet mellom å være trist og glad er kort. Med en slik psyke kan det bli slitsomt å stå i arbeid og forholde seg til andre.

For ham ble såkalt Individuell jobbstøtte veien ut av arbeidsledighet og ensomhet. Gjennom et tett samarbeid mellom NAV og Helse Møre og Romsdal får pasienter med en alvorlig psykisk diagnose mulighet til å komme seg i jobb på linje med andre arbeidssøkende.

Samarbeid mellom NAV og psykiatrien i Molde

Samarbeidet mellom NAV og psykiatrien har gitt mange pasienter, som vil ut i arbeidslivet jobb. Prosjektleder i Molde IPS/NAV Anita Johnsen og Helene Botterli på Psykiatrisk Poliklinikk i Helse Møre og Romsdal er godt fornøyd med prosjektet.

Foto: Ann Eli Nøsen

Pasienter får tilbud om å bli med i prosjektet. De fleste pasienter ønsker seg inn i arbeidslivet. Mange har aldri satt opp sin egen CV og blir overrasket over hvor mye de har å skilte med, sier Helene Botterli ved Psykiatrisk Poliklinikk på Knausensenteret i Molde.

Pasienter ønsker seg en jobb

Pasienter i behandling, kan bli med i IPS-programmet.

– For dem som melder seg, settes det i gang et samarbeid mellom pasient, behandler og en jobbspesialist med stort nettverk, sier prosjektleder Anita Johnsen i Molde IPS/NAV.

Molde er eneste NAV-kontor i Møre og Romsdal, som er med i et landsomfattende pilotprosjekt med til sammen åtte piloter i perioden 2012–2016. Etter nesten fire år er 35 pasienter i arbeid i Nordmøre og Romsdal. På landsbasis har rundt 300 pasienter en jobb å gå til. Prosjektet fullføres i løpet av 2016.

Pasientene får selv velge hvilken jobb de ønsker seg. De fleste er svært motiverte for å komme seg ut i arbeidslivet.

Blir friskere av å jobbe

23-åringen er svært godt fornøyd med oppfølgingen og skryter av sin arbeidsgiver i Hagepleie.no. På vinterstid jobber han i skogen.

Å komme seg ut i jobb gjør noe med deg. Du blir frisk av å stå opp om morgenen, få et godt kosthold og rutine i hverdagen. Jeg trodde aldri jeg skulle nå så langt. Jeg skal klore meg fast til arbeidslivet så lenge jeg lever, sier han og smiler lurt.

intervjuobjektet kommer ut av skyggen opp trappa, sitter på plenklipper i en stor hage, luker i hagen, nav-ansatte snakker sammen, nav-mann kommer opp bakken og går inn på nav-kontoret, sitter på plenklipperen - kollega i bakgrunnen

Sjå også videoen.

Merknad: Det er er i etterkant av publisering gjort nokre endringar i artikkelen etter ei redaksjonell vurdering. Endringane er gjort 24.05.2017.