Bjørn Harald Moland

Bjørn Haralds liv endret seg da han fikk jobb igjen.

Foto: Mette Stensholt Schau / NRK

Lykken i ei vaskebøtte

Å stå utenfor arbeidslivet kan være helsefarlig både psykisk og fysisk. En vaskejobb snudde livet til Bjørn Harald (32).

Han kommer syklende i full fart. Litt svett i panna og med friske høstroser i kinna. Raske fingre taster koden og så er vi inne i hans verden. Stavernshallen ligger øde – men helgens håndballturnering og trening gjør at det er nok å gripe fatt i mandag morgen. Det liker Bjørn Harald Moland. Her er han sjef over vaskebøtte og mopp.

Bjørn Harald Moland har fått jobb

Håndballhallen skal vaskes

Han er innafor arbeidslivet og lever livet igjen.

– Jeg ble tjukk og skammet meg

Det har ikke alltid vært sånn. For drøyt et år siden hadde han ikke vært våken på denne tiden av døgnet. Det var natta som var hans tid. Foran PC'n med øl og pizza innen rekkevidde.

– Jeg spiste to store måltider i døgnet og ingen av dem var spesielt sunne, smiler han. Treninga ble det slutt på, den slags foregikk jo ikke på natta.

Bjørn Harald som allerede var en sjenert fyr ble bare mer og mer usosial og trakk seg vekk fra både familie og venner.

Skammet du deg?

– Ja, jeg skammet meg over at jeg ble så tjukk. Jeg var jo glad i å være aktiv, nå satt jeg bare inne. Leiligheten ble et fengsel, et hull, og jeg gravde meg lenger og lenger ned.

Og det skjedde fort. For Bjørn Harald mistet jobben i 2013 da den stillingen han hadde ble nedlagt. Det tok ham bare noen måneder å snu døgnet og stenge døra.

Folk som har jobb tenker kanskje ikke på hvor heldige de er.

Bjørn Harald Moland

De som er utenfor

Kristian Dahlberg Hauge

Statssekretær i Sosial- og arbeidsdepartementet Kristian Dahlberg Hauge.

Foto: regjeringen.no

– Vårt mål er å få flere i arbeid og færre på trygd, sier statssekretær Kristian Dahlberg Hauge (Frp).

Ett av Regjeringens virkemidler som han trekker fram er utvidet mulighet for å ansette folk midlertidig.

– Vi har også lansert nye og bedre lønnstilskuddsordninger, oppfølgingsavtaler og tilretteleggingsordninger, sier Hauge.

– Vi er likevel avhengig av motiverte arbeidsgivere som gir folk en sjanse.

Det er også varslet en Stortingsmelding som skal se på utenforskap i en bredere sammenheng. Mange tusen står nemlig i fare for aldri å komme inn i arbeidslivet på grunn av manglende kunnskaper som både næringslivet og hverdagen krever .

For jobb er mer enn penger. Det er også helse.

Farlig å være ledig

Ny forskning ved NTNU i Trondheim viser nemlig at det kan være direkte farlig å være arbeidsledig. Ledige menn hadde tre ganger så høy dødelighet i perioden de ble forsket på, skriver Forskning.no . For ledige kvinner var det litt bedre; de hadde «bare» en doblet dødelighet.

Depresjon, angst, men også somatisk sykdom følger av å være utenfor arbeidslivet. Du blir rett og slett ulykkelig, mister motet og kan bli både fysisk og psykisk syk.

Jobb og lykkefølelse henger tett sammen.

Lisa Vivoll Straume
Lis Vivoll Straume

Lisa Vivoll Straume sier jobb og lykkefølelse henger tett sammen.

Foto: Mette Stensholt Schau / NRK

Lisa Vivoll Straume har tatt doktorgrad på hva lykke er. Hun deler det opp i to. Lykke som kan kjøpes (Hedonia): En ny veske, hus, mat, reise. Det andre er en lykkefølelse som ikke kan kjøpes (Eudaimonia): Engasjement, streve og oppnå noe og personlig vekst tilhører denne kategorien.

– På jobb kan du oppnå anerkjennelse for andre ting enn privat. Der er du verdt noe ved det du får til, forklarer Straume. Men understreker også at man kan leve gode liv også uten arbeid når arbeid ikke er mulig.

Hun har akkurat avsluttet sitt foredrag om lykke og hadde ikke Bjørn Harald vært opptatt på jobb bare noen kilometre unna ville han ha kjent seg igjen i seminarets innhold. Han smiler nemlig mye mer nå. Ler til og med når han forteller at han har fått mye skryt. Både fra venner og ikke minst fra sin nye arbeidsgiver.

– Det blir kanskje for mye skryt? spør han og ler igjen.

Hva da med de som ikke bare er ledige, men som også av andre grunner sliter med å komme i jobb?

Da Lippestad skammet seg

Geir Lippestad

Advokat Geir Lippestad møtte seg selv i døra da han ansatte en jurist i rullestol.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Advokat Geir Lippestad er spesielt opptatt av de funksjonshemmedes situasjon på arbeidsmarkedet. Han har selv levd lenge med to barn med handicap og jobbet for de funksjonshemmedes forening.

– Det handler først og fremst om våre holdninger. Allerede fra barnehagen blir de funksjonshemmede og deres foreldre møtt med at de er en utgiftspost. – Huff, da må vi jo bygge rampe! forteller han er noe de får høre.

Men han har selv feilet. En jurist søkte og fikk jobb på Lippestads kontor.

– Jeg tenkte han kunne få noen enkle oppgaver i resepsjonen. Etter et par dager rullet juristen med CP inn på mitt kontor og ba om å få noen ordentlige jurist-oppgaver. Det gjorde ordentlig vondt, forteller Lippestad.

– Jeg hadde gjort feil - jeg hadde behandlet ham annerledes enn alle andre jurister jeg ansetter.

Det er nesten så den kjente advokaten rødmer der han står og forteller. Han har akkurat holdt sitt innlegg om mangfoldig arbeidsliv. Nå skal han selv lytte til svensken Mikael Andersson. En mann som har gjort det umulige vil noen si.

– Heller unik enn normal

Michael Andersson

Mot vet Mikael Andersson mye om.

Foto: Mette Stensholt Schau / NRK
Mikael Andersson

Mikael Andersson er en ettertraktet foredragsholder.

Foto: Mette Stensholt Schau / NRK

Salen blir fullstendig taus i det Mikael Andersson ruller inn på scenen. Født uten armer og ben har han både blitt bordtennisstjerne og bedriftsgründer. Nå reiser han Skandinavia rundt og forteller at så godt som alt er mulig. Det tar bare tid. Det tok ham 40 år å lære seg å stå opp selv og gå på do alene. Hans viktigste seier. Viktigere enn gull i idrett og penger på bok.

– Jeg tror at man kan bestemme seg for å leve livet fullt ut. Det handler om å øve.

Tankens kraft er hans viktigste verktøy. En gymlærer ble hans redning.

– Klassen min skulle testes i hvor lenge vi kunne stå på hendene. Vanligvis fikk jeg da lov til å sitte og se på. Men Birgitta sa: Nå må vi øve, vi har dårlig tid. Testen er om tre uker.

Gutten uten armer og ben, som legene mente aldri ville kunne sitte, bestod testen.

Å være født med to tomme hender er et fantastisk utgangspunkt.

Mikael Andersson

Hjelpen er nær

Vaskebøttestativ

Å vaske er en viktig jobb i samfunnet, sier nyansatte Bjørn Harald Moland.

Foto: Mette Stensholt Schau / NRK

Bjørn Harald fant hjelperen sin hos bedriften iFokus. De hjelper folk tilbake i jobb og har avtale med NAV. En veileder holdt Bjørn Harald i ørene, fikk ham i gang om morgenen. Hjelp til å skrive CV, hjelp til å komme i arbeidstrening. Først ble det praksisplass i barnehage, så skole, så et kurs i regi av kommunen og det førte fram til vaskejobben han nå har. En fast stilling. Endelig.

– Alle kan klare det jeg har klart, sier han nå. Du må bare si ifra at dette klarer du ikke alene.

Men han er også tydelig stolt av det han har klart.

– Jeg trengte bare hjelp til å komme meg ut, jobben må man gjøre selv, men støtten fra flinke folk i iFokus var viktig.

Kanskje reddet de livet hans?

– Nå trener jeg, spiser fem måltider hver dag. Vekta er på vei nedover. Jeg står opp og legger meg til fornuftige tider. Det er enkle ting, men jeg vil aldri tilbake der jeg var.

Folk som har jobb tenker kanskje ikke på hvor heldige de er, legger han til med lav stemme.