NRK Meny
Normal

– Uvanlig å behandle en slik sak uten innstilling

Ifølge jusprofessor Jan Fridthjof Bernt er det uvanlig å behandle en så stor sak som sykehussaken uten innstilling fra administrasjonen.

Preofessor Jan Fridthjof Bernt

– Det er opplagt ganske usedvanlig, men styret selv må ta ansvar i denne saka, sier Professor i offentlig rett Jan Fridthjof Bernt ved universitet i Bergen.

Foto: Lise Åserud / SCANPIX

Konstituert administrerende direktør i Helse Møre og Romsdal, Dag Hårstad, og styreleder Stein Kinserdal ble mandag ettermiddag enige om at styresaken som blir offentliggjort den 10. desember blir lagt fram uten innstilling til vedtak.

Professor i offentlig rett Jan Fridthjof Bernt ved universitet i Bergen mener det ikke er noe prinsipielt i veien for at styret behandler tomtevalget for det nye sykehuset uten innstilling fra administrasjonen, men det er likevel uvanlig at slikt skjer.

– Det er opplagt ganske usedvanlig, men styret selv må ta ansvar i denne saka, sier han.

– Styremedlemmene må vurdere

Helse Møre og Romsdal dah årstad

Dag Hårstad vil snart innta sitt nye kontor ved administrasjonsbygget til Helse Møre og Romsdal, nær Åse sykehus.

Foto: Montasje

Dag Hårstad ble mandag ny konstituert direktør i Helse Møre og Romsdal. Jakten på en ny administrerende direktør har foregått med full styrke siden tidligere direktør Astrid Eidsvik sa opp sin stilling på dagen sist torsdag.

– I en så stor og viktig sak har styremedlemmene et personlig ansvar for å vurdere om man har et solid grunnlag eller om man vil kvalitetssikre noen av vurderingene ytterligere, sier Jan Fridthjof Bernt.

Sykehuset kommer til å koste minst fire milliarder kroner og styret i Helse Møre og Romsdal får et stort grunnlagsmateriell å gå gjennom før de etter planen skal ta en avgjørelse i tomtevalget 17. desember.

Rådmanns- og ordførerkollegiet Orkidé på Nordmøre sa mandag at de ønsker at tomtevalget blir utsatt til juni.

Mener styret må være sikker

Astrid Eidsvik

Astrid Eidsvik gikk på dagen torsdag forrige uke.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

Den nye direktøren vil ikke legge frem noen anbefaling onsdag 10. desember. Helse Midt-Norge skal etter planen vedta sykehustomten den påfølgende dagen 18. desember.

– Vil legitimiteten til styrevedtaket bli svekket når saka blir lagt fram uten innstilling?

– Dette begynner å høres ut som en sak der man prøver å forsere frem en avgjørelse for å bli ferdig med en vanskelig sak. Det kan man forstå, men om det kan oppfattes som fullstendig betryggende, er jeg litt usikker på, sier Jan Fridthjof Bernt.

Han mener det er viktig å være helt sikker på at ingen i etterkant mener de ikke har fått sagt sin mening i saka.

– Det å bruke litt lengre tid på en slik sak skulle normalt kunne gi avgjørelsen større legitimitet, sier Bernt.