NRK Meny
Normal

Han blir ny helse-direktør etter Eidsvik

Dag Hårstad (52) er ny konstituert direktør i Helse Møre og Romsdal. Da han ble spurt, var han ikke i tvil om at han ville hjelpe helseforetaket ut av krisen.

Helse Møre og Romsdal dah årstad

Den nye direktøren vil snart innta sitt nye kontor ved administrasjonsbygget til Helse Møre og Romsdal, nær Åse sykehus.

Foto: Montasje

Jakten på en ny administrerende direktør i Helse Møre og Romsdal har foregått med full styrke siden tidligere direktør Astrid Eidsvik sa opp sin stilling på dagen sist torsdag.

Fredag sa styreleder Stein Kinserdal at han skulle bruke kontaktnettet sitt, og finne en ny konstituert direktør, med mål om å kunne presentere han/hun rett over helgen.

Mandag ble det klart at Dag Hårstad (52) tar over stillingen med umiddelbar virkning.

Hårstad var direktør i Rusbehandling Midt-Norge fra 2004 til 1. januar 2014. 52-åringen har blant annet bakgrunn som flygeleder, og jobbet tidligere som avdelingssjef i Lufttrafikktjenesten i Avinor Midt-Norge.

Den nye konstituerte direktøren er bosatt i Trøndelag, og vil pendle til Møre og Romsdal.

Det er lite som tyder på at den nye direktøren i Helse Møre og Romsdal vil lytte til dei som ber om at tomtevalet blir utsett. I dag blei Dag Hårstad presentert, etter at Astrid Eidsvik brått trekte seg før helga.

Se TV-reportasjen om den nye direktøren som ble presentert mandag.

Stein Kinserdal

Fredag sa styreleder Stein Kinserdal at styret tar sikte på å vedta sykehustomt uten innstilling.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK
– Svarer ja i denne krisen

Hårstad sier han tidligere har samarbeidet tett med de tre sykehusforetakene i regionen.

Han var ikke i tvil om at han ville hjelpe Helse Møre og Romsdal gjennom krisen som oppstod da Astrid Eidsvik sa opp sin stilling rett for plasseringen av det nye fellessykehuset i Nordmøre og Romsdal.

– Når det oppsto en slik krise i foretaket, og de som spør meg mener jeg kan bidra med min kompetanse og erfaring, da svarer jeg ja, sier Hårstad i en pressemelding.

Styreleder Stein Kinserdal er fornøyd med å ha fått på plass en ny konstituert direktør.

– Vi er godt fornøyd med at Hårstad har takket ja til stillingen, og mener han har den nødvendige ledererfaringen og de personlege egenskapene som skal til for å lede helseforetaket fram til en ny direktør er ansatt, sier styreleder Stein Kinserdal i en pressemelding.

Travel start

Eidsvik og Hårstad

Tidligere direktør Astrid Eidsvik og nåværende konstituert direktør Dag Hårstad ved en tidligere anledning i juni 2010.

Foto: Helse Midt-Norge

Den nye direktøren får nok av umiddelbare oppgaver å jobbe med.

Allerede 17. desember skal helseforetaket vedta plasseringen av det nye fellessykehuset i Nordmøre og Romsdal.

Alternativene er Hjelset i Molde, Astad i Gjemnes, eller Storbakken på Frei i Kristiansund.

Egentlig skulle direktør Eidsvik levere sin anbefaling til sykehusplassering førstkommende onsdag 10. desember, men grunnet hennes avgang vil dette ikke skje.

Fredag sa styreleder Kinserdal at heller ikke administrasjonen vil levere noen innstilling førstkommende onsdag. Dermed tar styret sikte på å vedta sykehustomt uten innstilling.

Den nye direktøren vil ikke legge frem noen anbefaling på kun to dagers varsel. Det forsikret Kinserdal sist fredag.

Helse Midt-Norge skal etter planen vedta sykehustomten den påfølgende dagen 18. desember.

– En dyktig leder

Åge Austheim

– Hårstad kjenner jeg som en dyktig og kommuniserende leder som både har evnen til å lytte og til å være tydelig, sier Åge Austheim.

Foto: Trond Vestre

Reaksjonene etter nyheten om at Hårstad har tatt over stillingen har ikke latt vente på seg.

Lederen i Yngre legers forening i Kristiansund, Åge Austheim, sier til NRK at han har et meget godt inntrykk av den nye direktøren.

– Hårstad kjenner jeg som en dyktig og kommuniserende leder som både har evnen til å lytte og til å være tydelig, sier Austheim, som var styremedlem mellom 2006 og 2014 da Hårstad var direktør.

Austheim mener nå at tomtebeslutningen for nytt sykehus må utsettes til 2015, slik at den nye direktøren og foretaksledelsen kan behandle saken på nytt, og komme med en skikkelig innstilling.

– Bare slik kan tillit gjenvinnes og en legitim beslutning som vil stå seg fattes, avslutter han.

Se de alternative sykehus-plasseringene her i vårt interaktive kart: