Hopp til innhold

– Det er litt mye krangling mellom oss

Frp og Ap kranglet om bypakke-begrepet, mens Ålesunds yngste ordførerkandidat prøvde å få partiene til å bli venner. – Vi er forbausende enige om et par ting, sier Øystein Tvedt (H).

Debatt i Ålesund

Programleder Bibbi Kjølås var programleder da fire av de mest aktuelle ordførerkandidatene i Ålesund møttes til debatt.

Valglogo
Øystein Tvedt

Høyres ordførerkandidat i Ålesund, Øystein Tvedt.

Foto: Remi Sagen / NRK

Onsdag møttes fire av de mest aktuelle ordførerkandidatene i Ålesund til debatt: Øystein Tvedt (H), Eva Vinje Aurdal (Ap), Geir Stenseth (Frp) og Tore Johan Øvstebø (KrF). Kommunesammenslåing og spørsmålet om hvem som vil samarbeide med hvem ble diskutert.

Bypakken

Ålesund kommune havnet ved årsskiftet på Robek-lista og sliter økonomisk. Ingen vil øke eiendomsskatten, men bortsett fra det er det mange stridene meninger. Både når det gjelder søndagsåpne butikker, å ta imot flyktninger og den omstridte bypakken, der det har blitt sagt at nabokommunene må betale for noe de ikke får nytte av.

Eva Vinje Aurdal

Eva Vinje Aurdal, ordførerkandidaten til Ålesund Arbeiderparti.

Foto: Remi Sagen / NRK

– Vi har tro på bypakken. Vi innrømmer at det har vært for dårlig dialog med nabokommunene om utviklingen av den, men vi håper ikke den blir skrinlagt, sier Øvstebø.

Ap ville aller helst ha dagens bypakke, men siden den ikke gikk igjennom er Aurdal åpen for revidering. Frp har stemt imot bypakken, men er enig med de andre partiene som vil revidere den.

Aurdal og Stenseth brukte tid i debatten på å være uenige om bypakke-begrepet, mens Tvedt mente politikerne ikke har så ulike meninger.

– Vi er i ferd med å gjøre det vanskeligere for oss lokalt enn det trenger å være. Det er litt mye krangling mellom oss, for vi er forbausende enige om et par grunnleggende ting. Vi kan ta utgangspunkt i det som ligger i nasjonal transportplan og begynne på de prosjektene, så mitt budskap er at vi må slutte å krangle lokalt, sier Øystein Tvedt (H).

– Vi skal ikke late som vi er mer enige enn vi er, svarer Aurdal.

Valgdebatt i Ålesund

– Kommunereformen blir en av de viktigste sakene

Geir Stenseth

Frps ordførerkandidat i Ålesund, Geir Stenseth.

Foto: Remi Sagen / NRK

Kommunesammenslåing er et hett tema i Ålesund. Mange nabokommuner har opplevd Ålesund som litt arrogant, så spørsmålet er hvordan man skal få til et godt samarbeid.

– Det er gode prosesser i gang for en mulig kommunesammenslåing og så får man vurdere og dette er lurt eller ikke, men uansett så må vi drive en aktiv regionpolitikk, sier Aurdal.

Geir Stenseth mener han ikke har vært arrogant.

– Jeg har jobbet for å inkludere nabokommunene, også når det gjelder dagens bypakke. Vi mener det er en uvennlig handling mot nabokommunene å sette bommer på alle veien inn til Ålesund.

Tore Johan Øvstebø

Tore Johan Øvstebø er KrFs 1.kandidat i Ålesund.

Foto: Remi Sagen / NRK

I august ble 13 kommuner rundt Ålesund ble enige om å gå videre i arbeidet med en storkommune på Sunnmøre.

– Jeg tror kommunereformen blir en av de viktigste sakene for Ålesund de neste årene. Det handler om at vi forhåpentligvis skal skape en ny kommune, sier Øvstebø.

– Både i Ålesund og i Sunnmøre har vi fått til mye god utvikling de siste 16 årene. Vi må forstå hvorfor vi trenger hverandre. Ålesund er ikke attraktiv nok alene i kampen om arbeidskraften, men Ålesundsregionen er attraktiv nok, sier Tvedt.

Tirsdag var det debatt i Molde om bypakken og torsdag blir det debatt i Kristiansund.

Laster innhold, vennligst vent..