NRK Meny
Normal

– Alt annet enn døgnåpen helgeavdeling er en fornærmelse

Barne- og ungdomstilbudet ved Kristiansund sykehus blir styrket fra neste helg av. Det har ført til både lettelse, men også skepsis i byen. – Noe slikt ville aldri blitt godtatt for voksne pasienter, sier en av fedrene på barneavdelinga.

Barne- og ungdomstilbudet ved Kristiansund sykehus blir styrket fra neste helg av. Det har ført til både lettelse, men også skepsis i byen. – Noe slikt ville aldri blitt godtatt for voksne pasienter, sier en av fedrene på barneavdelinga.

Mathias og familien er avhengig av hjelpa de får på barneavdelinga i Kristiansund.

Mathias - barneavdelinga i Kristiansund

Mathias sine foreldre har vært veldig provosert over helgestenginga av barneavdelinga i Kristiansund.

Foto: Roar Strøm / NRK

Mathias er sliten etter en tøff dag på barneavdelinga i Kristiansund. Han er ett av barna som er helt avhengig av hjelpen han får her.

Helgestengingen har provosert foreldrene, men nå har helseforetaket bestemt Kristiansund sykehus fra og med neste helg vil ha en barnelege på vakt i helgene, i tillegg til en sykepleier med barn som spesialfelt.

De kortsiktige tiltakene innebærer ikke en gjenåpning av avdelingen. Noen av barna må fremdeles flytte til andre sykehus i helgene.

– Vi jubler ikke

Vedtaket har ført til både lettelse og skepsis i Kristiansund.

Jan Petter Skomsø

Jan Petter Skomsø mener at alt annet enn en døgnåpen barneavdeling er en fornærmelse mot brukerne.

Foto: Roar Strøm / NRK

Pappaen til Mathias, Jan Petter Skomsø fra Aukra, mener at alt annet enn en døgnåpen barneavdeling i Kristiansund er en fornærmelse mot brukerne.

– Jeg tar det som en selvfølge at vi igjen får døgnåpen barneavdeling her i Kristiansund. Noe slikt ville vi aldri godtatt for voksne pasienter, sier han.

At dørene nå delvis åpnes er ikke noe han jubler over.

– Normalt, når fornuften får seire delvis som nå, så blir vi glad. Men dette er ikke noe å bli glad for. Dette har vært som å bli slått i fjeset hver dag med den ordningen som har vært nå. Man kan ikke være takknemlig for at noen slutter å slå deg. Det skulle bare mangle.

Opprørt hele landet

Dødsfallet til ti måneder gamle Sebastian har opprørt hele landet, også familien Skomsø.

– Vi har snakket om det, og vi vet at når sønnen vår ble syk for fire år siden og ble lagt inn her, var det på en søndag. Hadde det skjedd forrige helg så kunne det vært han. Og det perspektivet deler jeg med veldig mange andre foreldre her på sykehuset, sier han.

– Nå er det på høy tid at det blir gjort noe. Det er veldig trist at det skulle så mye til før denne situasjonen ble tatt på alvor.

Tungt også for de ansatte

Janne Hatlem

Enhetsleder for barneavdelingen i Kristiansund, Janne Hatlem, sier at de blir påvirket av stemningen på sykehuset.

Foto: Roar Strøm / NRK

For de ansatte på barneavdelingen har det også vært tungt. Nå må avdelingen finne nye ansatte for å erstatte de som mistet jobben da avdelingen ble helgestengt.

Enhetsleder for barneavdelingen i Kristiansund, Janne Hatlem, sier at de blir påvirket av stemningen på sykehuset.

– Det er tøffe tider for foreldre og barn som er syk og trenger sykehusinnleggelse. Det er det også for oss som vet at det er så tøft ute blant dem som er syk som vil ha et sykehus i nærheten. Men vi som er ansatt her har støtte i hverandre, og det hjelper, sier hun.

– Klarer dere å skaffe nok folk og ressurser til å åpne neste helg?

– Vi bør helst få nye ansatte. Og de som er i arbeidslivet vet at vi får ikke inn folk med en gang. Nye ansatte har oppsigelsestid der de er, så da må de andre løsninger på plass, sier hun.

Ikke imponert av helseforetaket

Edvard T. Eide

Advokat Edvard Eide representerer aksjonsgruppa for barneavdelinga i Kristiansund og familien som mistet sin ti måneder gamle sønn, Sebastian.

Foto: Roar Strøm / NRK

Advokaten til Sebastians foreldre, Edvard T. Eide, kunne ønske at helseforetaket var klarere når de snakket om fremtiden til barneavdelingen i Kristiansund.

– Jeg blir jo litt nervøs når de ikke er klar i talen. Man kunne jo sagt at nå gjenåpner vi, men vi får en overgangsperiode. I stedet sier de at de starter med en overgangsperiode som ender opp i noe som ikke er definert, sier han.