Sebastian (10 mnd.) døde på vei til sjukehus

Familien til Sebastian (10 mnd.) forteller nå gjennom sin advokat hva som skjedde da sønnen døde på vei til St. Olavs Hospital søndag ettermiddag.

Sebastian

Sebastian ble ti måneder gammel. Søndag døde den lille gutten da han skulle flyttes fra Kristiansund til St. Olavs med helikopter.

Foto: privat

Sebastian (10 mnd.) døde i helikopteret på vei til behandling ved St. Olavs Hospital søndag ettermiddag. Advokat Edvard Eide i Kristiansund er familiens talsmann.

Oppsøkte legevakta fredag

Advokat Edvard Eide

Advokat Edvard Eide er talsperson for familien. Eide er også advokat til aksjonsgruppa for barneavdelinga i Kristiansund.

Foto: Anne-Mari Flatset / NRK

Familien til Sebastian oppsøkte legevakta fredag kveld. Gutten hadde nedsatt allmenntilstand på grunn av flere infeksjoner. Den lille gutten har i sitt korte liv vært gjennom flere sjukehusinnleggelser. Han ble blant annet hjerteoperert ved Rikshospitalet kort tid etter fødselen.

– De ble sittende fem timer på legevakta i Kristiansund i påvente av helikoptertransport til Ålesund. Etter hvert ble det klart at de ikke fikk helikopter, og familien ble tilbud tre timers tur i ambulanse til Ålesund, sier Eide.

– Det var en medisinsk konklusjon av legen som lå bak at en ikke valgte ambulanse til Ålesund, sier Eide.

– Hvorfor valgte de å reise hjem fredag?

– Foreldrene valgte ikke. Det var en medisinsk konklusjon. Legen mente det var bedre å reise hjem og avvente, sier Eide.

Les også: Politiet etterforsker barnedødsfall

Les også: Spontanaksjon etter barnedødsfall

Oppsøkte legevakta lørdag også

Lørdag oppsøkte familien legevakta i Kristiansund på ny. Ifølge Eide var det nå tett kommunikasjon mellom legevakta og vakthavende lege ved barneavdelinga i Ålesund.

– Konklusjonen var at innleggelse var unødvendig på dette tidspunktet. Men det er liten tvil om at hadde barneavdelinga i Kristiansund vært åpen, ville barnet bli innlagt fredag, sier Eide.

Det er også satt spørsmålstegn om hvorfor barnet ikke ble lagt inn ved intensiv- avdelingen i Kristiansund. Her har partene ulike versjoner på hva som skjedde.

– Dette spørsmålet må sjukehuset svare på, sier Eide.

I følge konstituert administrerende direktør i Helse Møre og Romsdal, Dag Hårstad, var mangel på ledige isloat årsaken til at gutten ikke ble lagt inn på intensivavdelingen.

Enorm støtte

Markering Kristiansund

Flere hundre personer møtte i går til minnemarkering utenfor sjukehuset i Kristiansund.

Foto: Eirik Haukenes / NRK

Etter at dødsfallet ble kjent i går har familien mottatt støtteerklæringer fra hele landet.

– Familien sier at de er veldig glad for all støtten de har fått. De vil gjerne takke alle som har vist sin sympati, sier Eide.

Han sier at familien er i en fortvilt og tøff situasjon.

–De er forferdelig lei seg for at de ikke fikk et tilbud i hjembyen, og tanken på om barnet ville overlevd om barneavdelingen i Kristiansund var åpen, vil følge de livet ut, sier Eide.

Bekrefter kontakt fredag

Ove Økland

Ove Økland er klinikksjef for barneavdelinga i Helse Møre og Romsdal.

Foto: Hans Olav Landsverk / NRK

Klinikksjef Ove Økland for barneavdelingene i Ålesund og Kristiansund, bekrefter at familien var i kontakt med barneavdelinga i Ålesund fredag.

– Familien ble tatt imot ved legevakta natt til lørdag. Det var kontakt mellom Kristiansund legevakt og barneavdelinga i Ålesund. Henvendelsen var av en slik karakter at vi var åpen for innleggelse, sier Økland.

Økland sier at det gikk et og et halvt døgn fra første henvendelse til Ålesund, til barnet døde.

– I løpet av denne tiden hadde det ikke vært problemer å få helikopter til å flytte barnet til Ålesund eller Trondheim. Slik denne saken utviklet seg, var det klart at dette var et alvorlig sjukt barn. De aller sjukeste barna skal ikke legges inn i Kristiansund, de skal uansett enten til Trondheim eller Ålesund, sier Økland.

– Hvorfor ble ikke barnet innlagt fredag?

– Det kan ikke jeg kommentere. Vi har selv rapportert saken til Helsetilsynet, og vi håper at de vil belyse alle sider av denne saken.