Hopp til innhold

Vi elsker karri!

Det finnes mange sorter karri – både gul, rød, grønn, paneng, massaman osv. Curry paste – eller på norsk; karripasta – er ikke en plante eller et enkelt krydder, men en blanding av mange ulike sorter.

Collage av tandoorikylling med quinoasalat, asiatisk kyllingform og thailandsk green curry kylling.

Asias mest spiste middager har smak av karri. Vi kjenner best den indiske gule. Røde og grønne karriblandinger er vanligst i thailandsk mat

Foto: ARNE BRU HAUG/ROLF-ANDERS VOLLAN/Tone Rieber-Mohn/SAMMENSATT AV NRK

Vi spiser stadig mer karri. I internasjonale butikker får du kjøpt glass eller bokser med ferdigblandet karri: gule, grønne og røde, panang og massaman.

Paneng og rød karri er nesten det samme. (Panang på engelsk. Paneng på norsk.) Men ofte er panengen litt mildere enn den røde – og en storfavoritt i Thailand.

Vi fortsetter i det gule pastauniverset. Egentlig ble den ferdige karrien laget for engelskmennene, for at de enkelt skulle kunne lage indisk mat uten å måtte blande krydderne selv.

Begge disse to indiske rettene er med kylling, men smaker like godt med både fisk, svin og storfe.

Over til den røde karripastaen. Dette er en thailandsk rett som består av rød karripasta, kokosmelk og valgfritt kjøtt.

Gå inn i nesten hvilken som helst kinesisk takeaway i ethvert land, og du vil nesten alltid finne kinesisk karri på menyen. Dette er velbalansert karri som passer de fleste ganer og deilig mør biff.

Kokk og programleder Kjartan Skjeldes versjon av tandoori er en kjapp hverdagsutgave. Han bruker den grønne karripastaen.

Lise Finckenhagen bruker også den grønne i denne thailandske kyllingretten med sprø grønnsaker, ris og sterk saus. Grønn karri i kokos er også perfekt for hvit fisk.

Disse asiatiske karrirettene blir ekstra gode med brød. Spesielt hvis de blir servert lune.

Joda, butikkene bugner av ulike ferdigblandede karripastaer. Men du kan lage dem selv, f.eks. denne indiske.

Du kan også prøve deg på den thailandsk grønne karripastaen.