Vi spiser stadig mer karri. I internasjonale butikker får du kjøpt glass eller bokser med ferdigblandet karri: gule, grønne og røde, panang og massaman.
Paneng og rød karri er nesten det samme. (Panang på engelsk. Paneng på norsk.) Men ofte er panengen litt mildere enn den røde – og en storfavoritt i Thailand.
Vi fortsetter i det gule pastauniverset. Egentlig ble den ferdige karrien laget for engelskmennene, for at de enkelt skulle kunne lage indisk mat uten å måtte blande krydderne selv.
Begge disse to indiske rettene er med kylling, men smaker like godt med både fisk, svin og storfe.
Over til den røde karripastaen. Dette er en thailandsk rett som består av rød karripasta, kokosmelk og valgfritt kjøtt.
Gå inn i nesten hvilken som helst kinesisk takeaway i ethvert land, og du vil nesten alltid finne kinesisk karri på menyen. Dette er velbalansert karri som passer de fleste ganer og deilig mør biff.
Kokk og programleder Kjartan Skjeldes versjon av tandoori er en kjapp hverdagsutgave. Han bruker den grønne karripastaen.
Lise Finckenhagen bruker også den grønne i denne thailandske kyllingretten med sprø grønnsaker, ris og sterk saus. Grønn karri i kokos er også perfekt for hvit fisk.
Disse asiatiske karrirettene blir ekstra gode med brød. Spesielt hvis de blir servert lune.
Joda, butikkene bugner av ulike ferdigblandede karripastaer. Men du kan lage dem selv, f.eks. denne indiske.
Du kan også prøve deg på den thailandsk grønne karripastaen.