Vegansk iskrem servert på nøttebunn.

Nydelig hjemmelaget vegansk is på nøttebunn. Og vær gjerne kreativ og smak til med krydderne du liker best.

Foto: Munter mat / DK

Deilig vegansk iskrem på sprø nøttebunn

Hjemmelaget is topper det meste. De danske brødrene Price elsker denne veganske vaniljeisen på sprø nøttebunn.

Slik gjør du

Ha cashewnøttene i en liten gryte og hell kokende vann over dem til de er helt dekket. La dem stå i en time.

Imens lager du sirup av 250 g sukker og ca. 1,5 dl vann. Sukkerlaken kokes opp.

Når den har nådd kokepunktet, slår du av platen og tilsetter kakaosmør og nøytral kokosolje i den varme sirupen.

Sukkerlaken vil smelte oljen og kakaosmøret. Så kan du gi det et lite oppkok for å få det helt smeltet eller bruke en stavmikser så den blir helt jevn.

Etter en time skal cashewnøttene være ganske avkjølte. Nå skal det lages cashewmelk.

Cashewnøttene blandes med vannet og sikkert litt ekstra vann for en helt fin kremet og tykk «cashewkrem».

Blandingen av sirup, kakaosmør og nøytral kokosolje får en tur med stavmikseren. Hell i en halv boks kokosmelk, og deretter vaniljen.

Denne blandingen helles i cashewkremen og blandingen piskes gjennom til den er helt jevn.

Sett denne blandingen i kjøleskapet og la smakene finne hverandre i en til to timer.

Etterpå kjører du den i ismaskinen. Det er viktig å understreke at man må bruke ismaskin til denne oppskriften, ellers vil isen krystallisere seg og ikke bli vellykket.

Vegansk nøttebunn

Løs opp sukkeret i vannet sammen med lønnesirupen, og kok det til en lys karamell.

Ha nøttene i og la dem koke litt.

Tilsett natron og kanel i blandingen og til slutt vegansk smør for å løse seg helt opp. Bakepulver vil få blandingen til å skumme og få en helt annen tekstur. Dette er poenget.

Den ferdige blandingen helles over på bakepapir i en stekepanne og kan jevnes ut med en slikkepott.

Blandingen må få stivne helt før den kan brekkes opp i mindre biter.

Server gjerne den veganske isen med små biter av muskatnøtt.

Tips

Du må ha ismaskin til denne oppskriften, ellers vil isen krystallisere seg og ikke bli vellykket.

Smaksmulighetene er nesten uendelige, du kan smake isen til med krydder og sirup du liker best.

En vegansk is er best når den spises myk og nylaget fra maskin. Når den har stått i fryseren, blir den steinhard og må ha god tid til å bli myk igjen.

Kilde: Munter mat