På våre Instagram- og Facebook-kontoer har NRK Mat spurt hva leserne ønsker seg på matsidene. Falafel var et av ønskene. Derfor er Ukas ønskeoppskrift falafel – eller nærmere bestemt fem varianter av den.
- SE OGSÅ: Flere ønskeoppskrifter fra NRK Mat
Hvor gammel matretten er, har ikke NRK Mat-redaksjonen lyktes i å finne ut av. Sikkert er det derimot at det er Midtøsten som har sendt oss den velsmakende matretten som i mange gatematutsalg er like vanlig som hamburger eller kebab.
I Lise Finckenhagens oppskrift på falafel fra radioprogrammet Jacobsen på NRK P1+ er det valgfritt om du bruker tørre eller hermetiserte kikerter i falaflene. Mari Hult, som står bak Vegetarbloggen, mener de tørre gir best resultat. Jane H. Johansen og Veganmisjonen bruker de hermetiserte.
- OPPSKRIFT: Falafel – kikertboller
- OPPSKRIFT: Pitabrød
- Flere oppskrifter fra Lise Finckenhagen
Tareq Taylor i TV-programmet Hygge i hagen hopper på sin side helt over kikertene, og bruker gule erter i sine. Mulighetene er flere, med andre ord.
Bruk litt olje i panne eller mye olje i frityrgryte, pakk den i pita eller lefse, server hummus (også av kikerter) eller søtpoteter ved siden av og lag yoghurtsaus eller tomatsalsa. Det er bare å velge!
Falafel av gule erter med to sauser
Vegetartaco med falafel
- OPPSKRIFT: Vegetartaco med falafel
- OPPSKRIFT: Falafel med søtpotet
- Flere oppskrifter fra Tina Nordstrøm
Falafel med tomatrelish
- OPPSKRIFT: Falafel med tomatrelish