Laster innhold, vennligst vent..

Ukas ønskeoppskrift: Falafel på fem vis

Midtøsten har sendt oss noe av det lekreste erter kan omdannes til; falafelen. Her er fem versjoner av den vegetariske gatematen.

Falafel

Falafel er (som oftest) moste kikerter og krydder som formes til små boller som steikes i olje. På bilder er Lise Finckenhagens falafler servert i pitabrød med yoghurt- og tahinidipp, tomater, agurk, rødløk, bladpersille og syltet jalapeño.

Foto: Tone Rieber-Mohn / NRK

På våre Instagram- og Facebook-kontoer har NRK Mat spurt hva leserne ønsker seg på matsidene. Falafel var et av ønskene. Derfor er Ukas ønskeoppskrift falafel – eller nærmere bestemt fem varianter av den.

Hvor gammel matretten er, har ikke NRK Mat-redaksjonen lyktes i å finne ut av. Sikkert er det derimot at det er Midtøsten som har sendt oss den velsmakende matretten som i mange gatematutsalg er like vanlig som hamburger eller kebab.

Lise Finckenhagen

Lise Finckenhagen.

Foto: Tone Rieber-Mohn / NRK

I Lise Finckenhagens oppskrift på falafel fra radioprogrammet Jacobsen på NRK P1+ er det valgfritt om du bruker tørre eller hermetiserte kikerter i falaflene. Mari Hult, som står bak Vegetarbloggen, mener de tørre gir best resultat. Jane H. Johansen og Veganmisjonen bruker de hermetiserte.

Hummus med sitron- og hvitløksaus

Hummus er også lagd av kikerter, og serveres ofte sammen med falafel.

Foto: Tone Rieber-Mohn / NRK

Tareq Taylor i TV-programmet Hygge i hagen hopper på sin side helt over kikertene, og bruker gule erter i sine. Mulighetene er flere, med andre ord.

Bruk litt olje i panne eller mye olje i frityrgryte, pakk den i pita eller lefse, server hummus (også av kikerter) eller søtpoteter ved siden av og lag yoghurtsaus eller tomatsalsa. Det er bare å velge!

Falafel av gule erter med to sauser

Falafel av gule erter med to sauser
Foto: Fra TV-serien Hygge i hagen / SVT

Vegetartaco med falafel

Vegetarisk taco
Foto: TV4

Falafel med tomatrelish

Falafel
Foto: NRK

Vil du at ditt ønske skal bli oppfylt? Ønsk deg noe i kommentarfeltet under, på Facebook-sidene våre, Instagram, Twitter eller på e-post NRK Mat.