Pitabrød

Lammekebab med hjemmelaget pitabrød.

Foto: Tone Rieber-Mohn / NRK

Pitabrød

Lise Finckenhagen lager sine egne pitabrød, og serverer dem til mat fra Midtøsten.

Slik gjør du

Bruk en eltemaskin. Løs opp gjæren i væsken og tilsett resten av ingrediensene. La deigen gå i ca. 10 minutter, eller til den er smidig, skinnende og litt klissete. Smør en stor bolle med olje og legg i deigen. Drypp litt olje på toppen av deigen, og dekk til med plastfilm og et kjøkkenhåndkle over der igjen. La deigen heve til dobbel størrelse.

Varm ovnen til 250 °C.

Kna sammen deigen på et melet bakebord. Del deigen i 8-10 like store emner og rull hvert emne til en bolle. Dekk til bollene med et fuktig klede og la de hvile på benken i 10 minutter. Kjevl eller klem hver bolle ut til en rund leiv, ca. 12 cm i diameter og ½ cm tykk.

Legg pitabrødene over på stekebrett med bakepapir og stek i 5 minutter, de er ferdige når de har blåst seg opp og fått noen få gylne prikker. Unngå å steke for lenge, da blir de fort tørre.

Dekk til ferdigstekte pitabrød med et kjøkkenhåndkle slik at de holder seg myke.

Tips

  • Rull bollene i en blanding av 1 dl sesamfrø og 1 ss nigellafrø før du kjevler dem ut.
  • Pensle de nystekte pitabrødene med olivenolje og dryss over za'atar kryddermiks (en aromatisk blanding av urter og ristede sesamfrø, kan kjøpes ferdig).

Pitabrødene kan du servere til kebab og hummus.

Kilde: Lise Finckenhagen i «Jacobsen» på NRK P1+