Frisk og grøn eplespritzer med kvitvin - og mørkebrun kalimotxo med julebrus og raudvin. Begge drinkane er i stettglas.

Trenden er klar. Vi nyt oftare drinkar utan alkohol – eller med lite alkohol.

Foto: Carina Ahlskog / YLE

To festlege drinkar med krydra vri

Drikker med lågt alkoholinnhald er ein trend som held fram med å vekse. Kalimotxo og spritzer er to festlege drinkar med ein krydra vri – og nesten utan alkohol.

Slik gjør du

Eplespritzer med kvitvin og kanel

Skjer eplet i tynne eplebåtar og sitron i skiver.

Fyll ein tredel av glaset med is.

Ha eit par eplebåtar og ei sitronskive i glaset saman med litt mynte og ei kanelstong.

Hell i vin, eplesider og vatn med kolsyre, og røyr om med skje.

Pynt med litt mynte og nyt.

Gulgrønn eplespritzer med hvitvin i stettglass.

Den enklaste og mest utprøvde måten å senke mengda alkohol i vinen, er vindrikk. Det gir ein smaksbonus òg.

Foto: Carina Ahlskog / YLE

Kalimotxo med julebrus og raudvin

Skjer appelsinen i skiver.

Fyll halve glaset med is.

Legg ned ei appelsinskive og ein kvist rosmarin.

Hell i vin og julebrus og røyr litt.

Mørkebrun kalimotxo med most og rødvin med sitronbiter oppi.

Kalimotxo er ein drink som består av like delar raudvin og ein colabasert brus. 

Foto: Carina Ahlskog / YLE

Tips

To herlege juledrikker som fungerer året rundt.

Kilde: Ella Grüssner Cromwell Morgan frå TV-serien Strömsö