Hopp til innhold

Pynt maten med sommerens blomster

Blomster i maten er mat for sjelen, sies det. Dette er ti blomstrende oppskrifter!

Salat med lam, ertekrem og fioler

Ytrefilet av lam, grønne erter, avokado, sukkererter og parmesan. Og fioler, da. Svært mange av blomstene som pryder hagen din kan du legge på maten – og spise.

Foto: Fra TV-serien Hygge i Strömsö / YLE

1. Agurkurt

Små, blå blomster som nappes forsiktig av stilken og flyter flott på overflaten av supper og drikke.

2. Hestehov, tusenfryd og kløver

Superenkel rett med reker, forvellet blomkål, rødløk og rømme. Og blomster, da.

3. Oregano og gressløk

Hvis du lar urtene stå litt «for lenge», får de blomster. Plukk av og spis – de smaker ikke helt det samme som de grønne urtebladene, men er dertil penere å se på.

4. Fioler

Kan du se maten under pynten? Uansett, smaken av fioler skal minne om myk lavendel, og passer utmerket til lam.

5. Dill og blomkarse-blader

Hvis du dyrker dillen litt tålmodig, får den til slutt en vakker krone eller skjerm på toppen. Den er, sammen med blomkarsens blader, svært dekorativ.

6. Ramsløk, løkurt og åkerkål

Både nesler og ramsløk hører forsommeren til. Vanligvis er det ramsløkens blader vi spiser, men dersom den får stå, kommer det hvite, pene blomster mellom bladene.

7. Blomkarse – blomstene

Gule, røde, oransje – og svært dekorative.

8. Erteblomster

Blomstene kommer først, sukkerertene etterpå. Husk å ikke spis alle blomstene på planten – da kommer det ingen erter!

9. Syre

Syre, syreblader, gauksyre eller engsyre. Den er grønnest og best om våren, men kan også plukkes utover sommeren.

10. Syriner

Jepp, de kan spises. Syriner kan brukes til å lage ulike drikker av, eller rett og slett legges på kaka – bryllupskaka!