Kransekaketerte med bær og krydderkrem

Kransekaketerte med bær og krydderkrem.

Foto: Atle Bore / NRK

Kransekaketerte med bær og krydderkrem

Sverre Sætre har gjort om kransekaken til bunn for vaniljekrem og søte, friske bær. Han har også tilsatt litt anis, som gir en nydelig smak til bær. Vil du gå et skritt videre, kan du ta en spiseskje Pernod i kremen.

Slik gjør du

Du trenger 400 g kransekakedeig. Denne kan kjøpes ferdig, eller du kan lage den selv. Se oppskriften her.

Kransekakedeig

Finhakk mandler, sukker og melis i en matprosessor.
Kna inn eggehviten til massen er jevn. Den skal være fast.

Kransekaketerte-bunn

Ta av 150 g kransekakedeig til kransekakefyll.

Rull massen som er igjen til en pølse, ca. 2 cm tykk, og form den til en ring som er 18 cm i diameter.
Legg den på en stekeplate med bakepapir.

Kransekakefyll

Forvarm stekeovnen til 180 °C.
Bland alle ingrediensene til en glatt masse i matprosessor. Fyll massen i kransekakeringen og stek til den er gyllen, ca. 20 minutter.
La kaken avkjøles i romtemperatur.

Krydderkrem

Splitt vaniljestangen på langs, og skrap ut frøene.
Ha 2 dl melk, vaniljestang, -frø, stjerneanis, fløte og sukker i en kjele (kjelen bør ikke være mer en halvfull), rør det sammen og varm det til kokepunktet.
Ha resten av melken og maisennaen i en bolle og visp det lett sammen. Visp inn eggeplommene i melk- og maisennablandingen. Hell 2/3 av den varme væsken oppi eggeblandingen litt etter litt mens du rører med en visp. Hell deretter blandingen tilbake i kjelen.

La blandingen koke opp og småkoke i ett minutt, mens du hele tiden rører i bunnen av kjelen med en visp (bruk en kraftig håndvisp), slik at kremen ikke brenner seg. Ta ut vaniljestangen og anisen etter at kremen har kokt. Hell kremen over i en bolle. Dekk kremen med plast og sett den i kjøleskapet.

Kransekaketerte med bær og krydderkrem

Stryk den kalde krydderkremen på kransekaketerten. Dekk med bær, engsyre og kandiserte roseblader.

Tips

Kransekaketerte med bær og krydderkrem

Kransekaketerte steg for steg.

Foto: NRK

Kandiserte roseblader

Kandiserte blomster og blader er nydelige og godt som pynt til kaker og desserter. Pensle rosebladene med eggehvite. Dryss sukker på bladene. Jeg pleier å knuse sukkeret i en morter, eller kjøre det i en matprosessor slik at det blir enda finere. Legg til tørking over natten.

Denne teknikken kan brukes på alt av spiselige blomster og urter, som fioler, stemorsblomster, karse, rødkløver, hvitkløver, roseblader, nellik, markjordbær- og hagejordbærblomster, ringblomst, agurkurt, svarthyll, kornblomst, løvetann, mynte, sitronmelisse m.m.

NB! Blomster er stort sett ikke regnet som matvarer, derfor er det ikke tatt hensyn når det gjelder sprøyting. Hvis man kjøper blomster til dette formål, må man altså passe på at de ikke er sprøytet.

Kilde: Sverre Sætre i Sommeråpent 2009 og 2016