Bryllupskake i tre etasjer

Nederst: gulrotkake med ostekrem. I midten: mokkakake med sjokolade og rom. Øverst: sitronkake med vaniljekrem og bringebær.

Foto: Eva Robild / SVT

Bryllupskake i tre etasjer

Du må regne med å bruke et par dager på jobben, men om du tar den, får du en tredelt fest- eller bryllupskake bestående av gulrotkake med ostekrem, mokkakake med sjokolade og rom og sitronkake med vaniljekrem og bringebær.

Slik gjør du

Gulrotkake med ostekrem

Nivå 1, bunn: gulrotkake: Visp olje og sukker til det blir lyst. Bland inn revne gulrøtter, og visp inn ett og ett egg. Ha alle de tørre ingrediensene i en bolle, og bland til slutt alt til én deig.

Smør og strø mel i ei springform, eller kle den med bakepapir. Steik kaka på 170 grader i cirka 40 minutter.

Nivå 1, fyll: ostekrem: Smelt smøret og bland det med melis. La det kjølne helt. Rør smørblandinga sammen med kremost, sitronsaft og -skall.

Del kakebunnen i tre, og stryk ostekremen mellom hvert lag før du setter dem sammen igjen.

Mokkakake med sjokolade og rom

Nivå 2, bunn: mokkakake: Ha alle de tørre ingrediensene i en bolle, og rør dem sammen. Visp sammen egg, melk og olje i en annen bolle. Bland til slutt det tørre sammen med røra, og ha i den varme kaffen til slutt.

Hell kakedeigen i ei stor kakeform eller to springformer som er smurt med smør og strødd med kakaopulver.

Steik kaka på 160 grader i 30 minutter (eller til en kakepinne kommer ut tørr).

Del kakebunnen i tre, og stryk sjokoladekremen mellom hvert lag før du setter dem sammen igjen.

Nivå 2, fyll: sjokoladekrem: Kok opp fløten i en kasserolle. Ta den av varmen, og bland inn hakka sjokolade med en håndvisp. Tilsett rom, og la det kjølne i romtemperatur.

Når kremen har kjølna, men ikke stivna, blander du den sammen med halvparten av den italienske marengsen (se framgangsmåte under). Resten av marengsen tar du vare på for å dekorere hele bryllupskaka med.

Italiensk marengs

Varm sukker og vann mot kokepunktet. Stopp når det holder nøyaktig 124 grader.

Visp eggehvitene til et tykt og fint skum sammen med tre spiseskjeer sukker. Forsøk å gjøre dette samtidig som den tjukke sukkerlaken varmes opp.

Hell den varme sukkerlaken i eggehvitene, og visp helt til marengsen er kald.

Sitronkake med vaniljekrem og bringebær

Nivå 3, bunn: sitronkake: Visp egg og sukker luftig, og bland alle de tørre ingrediensene i en bolle for seg. Sikt det tørre ned i eggedosisen mens du visper. Bland til en jevn deig, og ha i revet sitronskall til slutt.

Ha deigen i en smurt og melet springform, og steik midt i ovnen på 175 grader i 40 minutter (eller til en kakepinne kommer ut tørr).

Nivå 3, fyll: vaniljekrem: Kok opp melk, vanilje og sukker. Visp sammen eggehviter og maisstivelse. Slå den varme melkeblandinga over eggehvitene mens du visper kraftig. Ha alt tilbake i kjelen, og kok opp mens du visper videre. Ta kjelen av varmen, og visp i 30 sekunder til.

Visp inn smøret, og la kremen kjølne.

Nivå 3, fyll: bringebærkrem: Del sitronbunnen i tre deler. Stryk vaniljekrem utover én, bringebærsyltetøy og friske bringebær på den andre og topp med litt vaniljekrem.

Montering og dekorasjon

Stryk resten av den italienske marengsen rundt hvert «kakenivå». Sett dem forsiktig oppå hverandre, enten tradisjonelt på midten, eller litt forskjøvet mot én av sidene.

Brenn marengsen med en liten gassbrenner, slik at den får en delikat, lys brunfarge over det hele.

Du kan dekorere med spiselige blomster av sukkerpasta, og gjerne male dem med pulverfarge og pensel. Du kan også bruke ekte blomster, slik som på bildet.

Tips

Se instruksjonsklipp om kakedekorasjonen hos SVT.

Kilde: Tareq Taylor i TV-serien Hygge i hagen / SVT