Hopp til innhold

Ti fine fiskeretter du kan grille

Alt fra sjøen kan grilles. Her er oppskriftene på grillet laks, sjøkreps, makrell, sild og krabbe.

Saltbakt laks

Saltbakt laks fra Sverre Sætre. Han skraper skinnet, smører på sennep og krydrer med salt, pepper, sukker og dill før fisken i folie legges på grillen.

Foto: Trude Janet Maarud / NRK

Glem svidde pølser og tørre koteletter. Både rød fisk, hvit fisk og skalldyr blir herlig sommermat når råvarene får følge av grillsmaken.

Fennikelsalat

Fennikel passer godt til fisk. Sverre Sætre lager denne fennikelsalaten til den saltbakte laksen.

Foto: Trude Janet Maarud / NRK

Aluminiumsfolie eller ei ekstra tett grillrist kan være gode hjelpemidler for en fiskegrillmester, hvis du da ikke vil gå for en av oppskriftene hvor fisken legges hel over glørne.

Bildet øverst i artikkelen kommer fra en tidligere sesong Sommeråpent på NRK. Sverre Sætre bruker masse grovt salt under laksen når den grilles, og har et tips til hvordan du takler at fisken har ulik tykkelse:

Han skjærer litt av det tykkeste stykket og legger oppå det tynne. På den måten blir fiskestykket jevnere, og dermed likt stekt over det hele.

Grillede sjøkreps

Grillede sjøkreps
Foto: Are Rodahl Hvalbye / NRK

Grillrøykt makrell med syltet rabarbra

Grillrøykt makrell med syltet rabarbra
Foto: Tone G. Johannesen / NRK

Grillet sild med grønne jordbær

Grillet sild med grønne jordbær
Foto: Tellus Works Television AS

Krabbeklør på grillen

Kjartan Skjelde griller krabbeklør og lager kryddersmør til.

Grillet kveitekotelett

Grillet kveite med asparges
Foto: Tone G. Johannesen / NRK

Grillet og einerrøykt makrell med sitron og bacon

Vi er med Andreas Viestad på fisketur og etterpå griller og røyker han makrell med bacon og sitron.

Grillet laks med ost

Grillet laks med ost
Foto: Randi Wilsgård / NRK

Grillet fisk med nellik og fruktsalat

Grilla fisk med varm frukt- og nelliksalat
Foto: Fra TV-serien Ei verd av krydder (Spice Trip) / Channel 4

Tre sauser til grillmaten

Tomat- og vaniljemarmelade, mango- og chili-mojo og sweet chili sauce
Foto: Stig Juelsen