Smørgåstårta

En klassiker som passer fint til alle sommerens store og små fester.

Foto: Morten Nordström Ingebrethsen

Smörgåstårta

En smørgåstårta kan varieres i det uendelige, med de smakene man liker. Her er Kjell Nordströms favoritt, fra vestkysten i Sverige, med krepsehaler, laks og reker.

Slik gjør du

Skjær vekk kantene på loffen, slik at kun det myke brødet er igjen. Begynn med å kle bunnen på en kakeform med loffskivene.

Bland sammen kremost, crème fraîche og majones i en bolle. Smak til med revet pepperrot, salt, pepper og sitronsaft.

Ta 1/3 av ost/crème fraîche/majones miksen og bland inn reker, lodderogn, vårløk og finhakket selleri. Fordel blandingen jevnt på loffen i kakeformen.

Legg på et nytt lag med loffskiver.

Ta 1/3 av ost/crème fraîche/majones miksen og bland sammen med grovskåret laks, grovhakket egg, finhakket rødløk og fordel blandingen jevnt på lag 2 i kakeformen. Legg på et nytt lag med loffskiver.

Ta 1/3 av ost/crème fraîche/majones miksen og bland med krepsehaler og finklippet gressløk og fordel jevnt på øverste laget i kakeformen.

Press de 3 lagene litt sammen, dekk kakeformen med plastfolie og la «tårtan» stå i kjøleskapet noen timer (gjerne over natten). Da blir smörgåstårtan saftig og god.

Fjern kakeformen forsiktig og pynt med agurkskiver, ferske reker, sitronskiver, tomater, gressløk og dill.

Kilde: Kjell Nordström i radioprogrammet «Holm» på P1+