Slik gjør du
Sild er proppfull av nyttig feitt, omega 3 og vitamin D. Sild er også klimasmart, så vil du redusere kjøttetinga, er sild eit nydeleg alternativ.
Silda
Trekk skinnet av silda.
Skyl silda under kaldt vatn. Hald fileten med kjøttsida opp. Legg fingeren under den tjukkaste delen av fileten og trekk skinnet av på begge sider.
Legg silda i sitronsaft, vatn og salt i cirka 10 minutt.
Etterpå marinerer du silda i sjalottløk, chili, sitronskal og olivenolje.
Sylta raudløk
Løken blir delt på langs og blir plukka frå ein annan til små blad.
Kok opp eit 1-2-3 lag (ein del eddik, to delar sukker, tre delar vatn) og hell den kokande blandinga over løken.
Røykt majones
Legg litt einerkvister i ei stor jerngryte med lokk, og skru på varmen. Når eineren byrjar å ryke, slår du av komfyren. Hell olja i ein eldfast bolle eller krus og sett det i gryta. Legg på lokket.
Røyk i cirka 15–20 minutt. La olja avkjølast til romtemperatur.
Hell den kjølige olja i eit djupt glas. Knekk egga og ha dei i olja. Bruk stavmiksar til å blande majonesen. Det er viktig å halde stavmiksaren i ro når du miksar slik at du kan sjå at egget byrjar å emulgere som ein majones.
Ta stavmiksaren så sakte opp, slik at all olja og egga kjem saman til ein jamn saus.
Smak til med salt, pepar og sitronsaft.
Lag sandwichen
Kok egga i 6 minutt
Skrell de kokte egga og del i cirka 4 store delar.
Skjær de kokte potetene i tynne skiver, mariner med grov sennep, olivenolje, dill, sitron, salt og pepar.
Skjær 4 skiver av rugbrødet på langs.
Ha majonesen, dei marinerte potetene og egget på brødet.
Fortsett med sild og den sylta løken.
Pynt med rogn og litt dill.
Avslutt med litt nykverna pepar.
Tips
I TV-serien «Hygge i Strömsö» blir denne retten laga med strømming. Vi har valt sild, som er meir vanleg i Noreg.
Frå Store Norske Leksikon:
Strømming er betegnelsen som brukes om en småvokst sild, hjemmehørende i Østersjøen. Betegnelsen brukes om all sild nord for Kalmar, enten den gyter om våren eller høsten. Den høstgytende bestanden er viktigst for fisket.