Pannestekt klippfisk med tomat og olivensalat

Klippfisk eller bacalao, en internasjonal råvare fra Norge.

Foto: Heine Totland / privat

Pannestekt klippfisk med potetpuré, tomat- og olivensalat

Heine Totland går for klippfisk. Han vant Masterchef med denne råvaren og bare elsker den. Det finnes uendelig mange måter å tilberede fisken på – her får du en enkel rett som kan varieres med andre ingredienser og krydder.

Slik gjør du

Du kan kjøpe ferdig utvannet klippfisk eller vanne den ut selv. Følg anvisningen på pakken.

Kok poteter i en kjele med saltet vann.

Tomat og olivensalat

Skjær tomatene i fire (eller i to, eller finhakk).

Del oliven i to eller fire.

Grovhakk persille.

Finhakk sjalottløken.

Bland dette (tomat, oliven, persille, sjalottløk) i en bolle med god olivenolje. Smak til med salt, sitron og pepper om du ønsker. Legg gjerne til chili for å piffe det opp litt.

Fisken

Varm opp en god stekepanne med olje, ikke for lite, du kan bruke vanlig olivenolje, ikke extra virgin. Bruk god varme (8 av 10).

Tørk klippfiskstykkene med kjøkkenpapir.

Legg stykkene med oversiden, den fineste siden, ned i den varme oljen.

Viktig! La fisken stå i fred uten å røre den. Du skal lage en delikat stekeskorpe på fisken, og da må du ikke røre den.

Ha is i magen! Klippfisken tåler juling. Du kan lage et lite «prøvestykke» som du sjekker med.

Etter minst 10 minutter kan du forsiktig dytte på prøvestykket. Når det løsner lett, snur du forsiktig de andre stykkene. Ta pannen av varmen og la stykkene stå med stekeskorpen opp i panna og hvile 8–10 minutter, mindre om stykkene er tynne. Det er best med tykke, høye stykker.

Potetmos

Mens klippfisken hviler, er potetene ferdig kokt. (Sjekk det). Sil av vannet.

Legg rikelig med smør i gryta sammen med potetene og mos dem grovt. Du kan gjerne ha skallet på, men det velger du selv.

Ha i fløte til du liker konsistensen. Smak til med salt.

Legg potetmos nederst på tallerkenen, legg klippfisken oppå og ha tomat og olivensalaten rundt.

Litt persille på toppen. Server!

Tips

Revet parmesan i potetstappa blir kjempegodt - NAM!!

Kilde: Heine Totland i Radioprogrammet P1+