Sitronformkake

Sitronkake med melisglasur og syltet sitronskall.

Foto: Tone Rieber-Mohn / NRK

Formkake med marsipan og sitron

Når du bruker marsipan i kakerøren får du en saftigere formkake. Men da må marsipanen inneholde mye mandler.

Slik gjør du

Sitronformkake

Formkaken bakes i en brødform på cirka 1,5 liter.
Varm ovnen til 175 grader. Kle formen med bakepapir.

Riv marsipanen og visp marsipan, smør, sukker og vaniljefrøene godt sammen. Bland inn sitronskall og sitronsaft. Tilsett eggene, ett og ett. Visp godt mellom hvert egg.

Sikt sammen hvetemel, potetmel og bakepulver. Rør det tørre inn i deigen, og bland godt til deigen blir glatt og jevn.

Hell røren i formen, og stek kaken midt i ovnen i ca. 45 minutter. Sjekk om den er ferdig med en kakepinne. Avkjøl kaken på rist. Når den har blitt litt avkjølt tar du den ut av formen og lar den bli helt avkjølt på risten.

Glasur

Visp sammen melis og litt sitronsaft til en glatt og tykk melisglasur. Smør melisglasuren utover kaken.

Pynt gjerne med noen tynne strimler syltet sitronskall.

Syltet sitronskall

Vask sitronen godt under varmt vann. Bruk en bred skreller (aspargesskreller) og skjær/skrell av det ytterste gule skallet i brede bånd. Unngå å få med noe av det hvite, og skrap vekk eventuelle hvite rester. Skjær skallet i tynne strimler.

Gi strimlene et skikkelig oppkok i rikelig med vann. Hell av kokevannet, og tilsett en desiliter nytt vann og en desiliter sukker sammen med strimlene. La det koke videre til væsken får sirupskonsistens. La strimlene ligge i sirupen frem til bruk.

Tips

  • Når sitronkaken lages i en brødform, er den enkel å ha med seg i sekken.

Kilde: Lise Finckenhagen i radioprogrammet «Jacobsen» på NRK P1+