Kjøtt i vintermørket

Gryteretten klarer seg selv når den står og koker. Potetene tar du i helt til slutt og drysser grønt over.

Foto: Tone Rieber-Mohn / NRK

Krydret kjøtt til høstkosen

Kjøtt som skal koke lenge får god smak av det vi putter i gryta. I denne oppskriften fra Lise Finckenhagen er det øl, hvitløk, timian, stjerneanis og fennikelfrø.

Slik gjør du

Skjær kjøttet i grove biter/terninger eller 2 cm tykke skiver på tvers av fibrene. Krydre kjøttet med salt og kvernet pepper, og vend det i mel. Et gammelt triks er å ha kjøtt, salt, pepper og mel i en brødpose for så og riste alt godt sammen.

Skrell og del løken i grove båter. Skrell og skjær gulrøttene i grove biter. Brun kjøttet godt i en varm stekepanne. Vær gjerne litt raus med smøret. Stek i flere omganger og legg det brunede kjøttet over i en passende gryte etter hvert som det er ferdig brunet. Kok gjerne ut pannen – med en skvett vann eller litt av kraften – mellom hver bruning og hell det over kjøttet i gryta.

Fortsett med løken når alt kjøttet er brunet. Stek løken til løken begynner å få farge og mykner noe. Hell løken over i gryta. La gulrøttene få en rask tur i pannen før de også helles over i gryta.

Hell i øl og kraft og tilsett hvitløk, timian, stjerneanis, knuste fennikelfrø og sukker. Gi det hele et oppkok, legg på lokk og la det putre/syde videre til kjøttet er helt mørt, cirka 2 ½ time.

Juster smaken med salt og pepper hvis nødvendig. Legg de kokte potetene over i gryta og dryss over litt hakket persille ved servering.

Tips

Høyrygg kan erstattes med annet grytekjøtt. Prøv rensede oksekjaker eller svinekjaker – kjaker trenger lengre koketid – beregn ca. 3–4 timer.

Flere gryteretter fra Lise Finckenhagen:

Kilde: Lise Finckenhagen i radioprogrammet «Jacobsen» på NRK P1+