Biff med sauce espagnole

Biff med sauce espagnole.

Foto: Fra tv-serien Munter mat / DR

Sauce espagnole

Sauce espangnole, eller spansk saus, er faktisk en fransk saus som også brukes som basis til andre sauser. Den kokes på brun kalvefond, som tilsettes tomat og andre grønnsaker.

Slik gjør du

Varm opp oljen i en gryte. Stek bacon til fettet har smeltet. Ha i løk og gulrot i terninger og stek til det faller sammen. Tilsett mel og stek under omrøring til det blir nøttebrunt.

Tilsett varm, brun kalvefond (se nederst). Kok opp mens det piskes. Tilsett bouquet garni, tomat og tomatpuré. La sausen koke forsiktig i noen timer. Skum av ofte, særlig i starten. Rør rundt av og til.

Reduser sausen til omtrent en liter. Sil sausen og smak den til med salt og pepper.

Denne sausen kan kokes enda mer inn og brukes som den er, eller videreutvikles til mange andre klassiske franske sauser.

Tips