Slik gjør du
Taramosalata
Den originale greske taramosalataen er laget av rogn fra multe eller karpe. Men vanlig røykt torskerogn går også fint.
Kok potetene til de er møre. Legg dem i en bolle og mos dem helt sammen.
Spar litt av potetvannet og tilsett litt kokende vann underveis. La massen avkjøles.
Ha rognen i en blender sammen med oppkuttet rødløk, knuste hvitløkfedd og sitronsaft. Bland til massen er helt jevn.
Ha rognblandingen i bollen med potetmosen, og rør det hele sammen mens du tilsetter litt olivenolje om gangen.
Farg massen vakkert rosa med litt konsentrert tomatpuré og smak til med salt og pepper.
La dippen hvile tildekket i kjøleskapet i en time før den serveres dryppet med litt olivenolje og sorte oliven på toppen.
Tirokafteri (Spicy feta-dipp)
Denne dippen tilhører den greske «meze» – altså den lille snacksen du får sammen med et glass før middag.
Del den røde paprikaen og fjern frøene og stilken. Legg dem på en bakeplate og stek dem under grillelementet til de er nesten svarte.
Legg dem i en bolle og dekk med matfilm. La dem trekke i en halvtime.
Fjern deretter skallet fra paprikaen. Ha dem i en blender med de andre ingrediensene og kjør til en pasta. Smak til med sitronsaft. Salt skal ikke være nødvendig da fetaen er ganske salt i seg selv.
Tzatziki
Denne greske klassikeren trenger knapt noen introduksjon. Den greske yoghurten er tykk nok til at den ikke trenger å rennes av.
Riv agurken med skallet og legg den revne massen i et rent kjøkkenhåndkle. Vri ut så mye fuktighet som mulig.
Bland alle ingrediensene og smak til med salt og pepper.
Tips
Spis gjerne dippene med varmt pitabrød.