Saltbakte nypoteter med løpstikke-aioli

Lekre saltbakte nypoteter med aioli er godt som snacks.

Foto: DR

Saltbakte nypoteter med løpstikke-aioli

Dette er en svært enkel smårett, som smaker fantastisk. Her samles sommeren i en munnfull, med små ferskpoteter og frisk løpstikke.

Slik gjør du

Salte poteter

Kok opp vann og salt. Ha i potetene. Kok dem i 8–12 minutter, til de akkurat har blitt møre, koketiden kommer an på hvor store og ferske de er.

Hell det meste av vannet, la det bli igjen cirka 1,5 centimeter vann i gryten.

Kok vannet vekk, mens du forsiktig vender potetene rundt, uten at det går hull på dem.

Når vannet har kokt bort, vil det ligge et fint saltlag på potetene. La dem fortsatt stå på lav varme i den tørre gryten, og vend dem litt rundt i den til de begynner å få litt farge og rynker seg litt.

Kjøl dem av i gryten, og server dem lune sammen med løpstikke-aiolien.

Løpstikke-aioli

Skyll løpstikken, napp av bladene og tørk dem i en salatslynge, eller i et kjøkkenhåndkle. Ha dem i en blender med 3 desiliter av oljen og hvitløkfeddene. Blend i et par minutter til oljen er grønn og uten hele krydderurter. Ha eventuelt oljen gjennom en finmasket sil, hvis majonesen skal være helt glatt.

Bland urteoljen med resten av oljen.

Ha eggeplommene i en stor skål sammen med sennep, litt salt, pepper og 2 spiseskjeer sitronsaft. Pisk det god sammen med en elektrisk visp. Har du en god ballongvisp bruker du den.

Pisk oljen i eggeplommemassen litt av gangen i en tynn stråle. Hell oljen langsomt, slik at oljen hele tiden rekker å bli pisket inn i eggeplommene. Ha av og til en pause med oljen, og pisk majonesen godt sammen igjen. Fortsett til all oljen er tilsatt, og pisk deretter i litt vann. Pass på at det er godt gjennompisket, det er for å sikre at majonesen ikke skiller seg, og at den får en flott konsistens.

Smak til slutt til med salt og eventuelt ekstra sitronsaft. Sett majonesen øyeblikkelig i kjøleskapet, hvor den kan holde seg i 5–6 dager.

Tips

Småretten passer perfekt sammen med en frisk Daiquiri. Prøv for eksempel «Drink med popkorn-rom og lime».

Kilde: Adam Aamann i Matmagasinet