Bittesmå rugbrød med nøtter, aprikoser, dadler og sjokolade i deigen.

Bak små rugbrød og spis dem når du bare trenger litt påfyll.

Foto: DR

Minirugbrød med kakaonibs, sjokolade, nøtter og aprikoser

Bitte små rugbrød med masser av kjerner, mørk sjokolade og sprø kakaonibs er en god snacks å ha med i matpakken eller på farten. Mørk sjokolade smaker fantastisk sammen med brent rug. Oppskrift fra Adam Aamann i Matmagasinet.

Slik gjør du

Oppskriften gir cirka 30 minirugbrød.

Kjerneblanding

Ha rugkjerner, gresskarkjerner, linfrø og solsikkekjerner i en stor skål. Hell over kokende vann og la det trekke i en time.

Rugbrød

Tilsett maltsirup eller honning i kjerneblandingen, fortsett med øl, kakao, grovhakkede hasselnøtter, finhakkede aprikoser og dadler, kakaonibs, eventuelt surdeig, 20 gram gjær (30 gram gjær hvis du baker uten surdeig), salt og rør det godt ut i blandingen.

Tilsett så hvetemel og rugmel litt etter litt mens det eltes. Miksmaster kan også brukes. Ha i finhakket sjokolade sammen med slutten av melet og kna godt.

Dekk bollen med et oppvridd kjøkkenhåndkle og la deigen stå og heve på kjøkkenbordet i minst en time, gjerne opp til 2–3 timer.

Bruk en silikonform med små rektangler på cirka 3x8 centimeter eller eventuelt en muffinsform og smør den med smeltet smør. Fordel deigen i formen, skyll med kaldt vann, og bruk våte hender til å glatte ut den klebrige deigen.

La deigen etterheve, igjen tildekket av et oppvridd håndkle i minimum en time eller til deigen har hevet cirka 30 prosent.

Pensle forsiktig overflaten med smør og bak minirugbrødene i en forvarmet oven ved 170 grader i cirka 40 minutter. Hvis rugbrødene bakes i muffinsformer bakes de i 50 minutter.

Ta brødene ut av formene og stek dem 5 minutter til. Avkjøl på rist.

Tips

Husk at du kan bake en større porsjon enn denne oppskriften og fryse dem ned, det passer de fint til.

Kakaonibs er grovknuste tørkede eller ristede kakaobønner uten skall.

Kilde: Adam Aamann i TV-serien Matmagasinet/DR