Salat av lett syltet laks

Her mangler det bare litt kaviar og reddiker, så er salaten med laks, agurk og pepperrotkrem klar.

Foto: Siri Bjelland Berven / NRK

Salat av lett syltet laks

I våre dager er skinn- og beinfri laks lett tilgjengelig i butikkene. Her blir laksen servert rå, noe som gjør det nesten umulig å ødelegge måltidet. Kjartan Skjelde har brukt nordiske råvarer som tilbehør.

Slik gjør du

Pisk rømmen stiv, ha i pepperrot og smak til med salt og sitronsaft. Sett blandingen i kjøleskap og la den sette seg noen minutter før den serveres.

Stek rugskivene i 2-3 minutter i solsikkeolje på middels varme til de er gylne og sprø. La dem dryppe av på et klede. Dryss på litt salt.

Skjær laksen i ca. 1 cm tynne skiver og legg dem på et fat. Mariner fiskeskivene i olivenolje og sitronsaft og dryss over salt og pepper.

Høvle agurken i tynne bånd, mariner den i syltelaken (se under Tips) og anrett den over laksen.

Retten toppes med skiver av rødløk, klikker av ørretrogn, avrugakaviar, reddik i skiver, engsyre og krondill. Avslutt det hele med rugchips og topper av pepperrotkrem.

Tips

*Syltelake
1 dl sukker
2 dl hvitvinseddik
3 dl vann
10 hele pepperkorn
1/2 laurbærblad

Kok opp sukker med eddik og vann. Ha i pepperkorn og laurbærblad. La det koke på middels varme i 3-4 minutter. Avkjøl og oppbevar på glass i kjøleskapet.

Kilde: Kjartan Skjelde i TV-serien Førkveld, NRK1