Saftig og enkel langpannekake med sitron og blåbær

Langpannekake med sitronkrem, melisglasur og blåbær.

Foto: Tone Rieber-Mohn / NRK

Saftig og enkel langpannekake med sitron og blåbær

Skal du lage kake til mange? Da er langpannekaken løsningen. Lise Finckenhagen lager den med blåbær og sitron både inni og oppå.

Slik gjør du

Bak kaken i en langpanne, ca. 40 x 25 cm. Det blir 25-30 kakestykker.

Varm ovnen til 180 °C. Kle formen med bakepapir.

Riv eller del marsipanen i små biter. Bruk en kjøkkenmaskin og visp sammen marsipan, smør, sukker og vanilje. Visp til blandingen blir jevn og klumpfri. Bland inn sitronskall og sitronsaft. Tilsett eggene, to og to. Visp godt mellom hver omgang.

Sikt sammen hvetemel, potetmel og bakepulver. Rør det tørre inn i deigen og bland godt til deigen blir glatt og jevn. Rør raskt inn halvparten av blåbærene.

Hell røren i formen og stek kaken midt i ovnen i ca. 45 minutter. Sjekk om den er ferdig med en kakepinne. Dekk eventuelt til overflaten med litt aluminiumsfolie mot slutten av steketiden for å unngå at overflaten blir for mørk.

Avkjøl kaken på rist. (Når den har blitt litt avkjølt tar du den ut av formen og lar den bli helt avkjølt på risten.)

Sitronkrem

Kok opp sitronsaft og sukker til sitronkremen i en liten kasserolle. Visp egg, eggeplommer og maisenna sammen i en bolle. Visp til blandingen er klumpfri. Hell den varme sitronsaften over eggeblandingen under omrøring.

Ha alt tilbake i kasserollen og kok opp under konstant omrøring (bruk en visp). Kok kremen i ett minutt. Rør hele tiden med en visp for å unngå klumper. Trekk kasserollen til side og visp inn smøret. Hell kremen over i en bolle og avkjøl.

Bre sitronkremen jevnt utover kaken og dryss over resten av blåbærene.

Tips

Sitronkrem kan byttes ut med en tykk melisglasur (eller du kan ha tykke striper melisglasur oppå sitronkremen). Blåbær kan byttes ut med bringebær.

Vil du lage noe annet av blåbær? Prøv Lise Finckenhagens oppskrift på blåbærpai.

Kilde: Lise Finckenhagen i radioprogrammet Jacobsen på NRK P1+