Blåbærpai med hjemmelaget vaniljesaus - – Det skal være mye saus til blåbærpaien, sier Lise Finckenhagen. - Foto: Tone G. Johannesen / NRK

– Det skal være mye saus til blåbærpaien, sier Lise Finckenhagen.

Foto: Tone G. Johannesen / NRK

Blåbærpai med hjemmelaget vaniljesaus

Ikke alle bær vi har plukket går til saft og syltetøy. Kokke-Lise serverer en deilig blåbærpai med vaniljesaus.

Slik gjør du

Paideig
Smuldre sammen mel, melis og smør til en grynete masse.
Tilsett eggeplommene og arbeid deigen raskt sammen. Pakk deigen i plastfilm og la den hvile minst 30 minutter i kjøleskap. Kjevl ut deigen og kle en 24 cm paiform.
Prikk deigen lett med en gaffel og klem litt aluminiumsfolie langs med kanten for å hindre at deigen trekker seg veldig sammen under steking.
Stek paibunnen gyllenbrun ved 180 grader i ca. 12 minutter.

Blåbærfyll
Rør sammen blåbær, syltetøy og potetmel. Hell blandingen over i paiskallet. Smuldre sammen alle ingrediensene til lokket og "dryss" det over bærene. Stek paien ved 180 grader i ca. 20-25 minutter. Lokket skal bli gyllent og sprøtt.

Vaniljesaus
Kok opp melk, fløte, vaniljestang og 1/3 av sukkeret. Visp resten av sukkeret sammen med eggeplommene. Hell den varme fløtemelken over egg/sukkerblandingen mens du rører. Ha alt tilbake i kasserollen og varm forsiktig under stadig omrøring til sausen tykner. Sil og avkjøl sausen.

Tips

La den ustekte paibunnen hvile i fryseren 30 minutter før du steker den, det er med på å hindre at deigen trekker seg sammen under steking.
Paien kan like gjerne lages med andre bær, f.eks bringebær, eller en blanding av flere typer.

Se også: Alle oppskriftene fra Nitimen

Kilde: Lise Finckenhagen i Nitimen

Opphavsrett NRK © 2014

Ansvarlig redaktør: Thor Gjermund Eriksen

Nettsjef: Frank Gander (konst.)