Rødbet innbakt i trolldeig

Innbakt rødbete kan du servere til både ribbe, pinnekjøtt, torsk og kalkun til jul.

Foto: Tom Øverlie / NRK

Rødbet innbakt i trolldeig

Tonje Torvanger ville gjøre noe nytt med rødbeten, og da ble trolldeigen fra barndommen en suksess.

Slik gjør du

Skyll rødbetene og la dem tørke. De skal ikke skrelles.

Bland sammen mel, salt og vann for hånd eller i en kjøkkenmaskin med en k-spade. Kjevle eller forme deigen flat og pakk den rundt rødbetene. Pass på at den blir helt tett.

Legg dem på et stekebrett midt i ovnen og stek ved 180-200 grader i 1-1,5 time. Skallet skal bli gyllent og rødbeten mør. Sjekk med en lang nål eller en kniv at den er ferdig.

Dersom du har steketermometer kan du sette det inn i rødbeten før du setter den i ovnen. Ideell kjernetemp er på 87 grader.

Ta rødbetene ut av ovnen og la dem hvile i 15-20 minutter før du åpner dem. Pass på at de ikke blir liggende for lenge i trolldeigen, da kan de fort bli for salte.

Del rødbetene i passe store biter og vend dem i kiresebærsaus før servering. Server med rosenkålblader og fritert gjær.

Kirsebærsaus

Ha alle ingrediensene utenom maisenna i en kjele og kok opp.

Løs opp maisenna i litt vann, og hell litt og litt over i sausen mens du pisker. Sausen skal bare tykne litt, så ikke hell i alt med en gang, det kan hende du får litt til overs.

Avkjøl sausen og vend rødbetene i den før servering.

Rosenkålblader

Kutt av bunnen av rosenkålen og rens av et og et blad.

Smelt smør i en kjele, og ha i rosenkålbladene og en klype salt. La dem få litt varme i 30 sekunder og ta dem ut av kjelen.

Dander sammen med rødbetene og server.

Fritert gjær

Legg alle ingrediensene i en kjele og sett varmen på middels.

Varm forsiktig opp slik at gjæren løser seg opp i vannet. Når alt vannet er fordampet, vil gjæren starte å fritere. Rør underveis og følg godt med.

Når gjæren er blitt gyllen, siler du den av gjennom en stålsil/dørslag i stål. Legg over på et tørt klede eller papir og dryss en klype salt over.

Dryss den friterte gjæren over de innbakte rødbetene rett før servering. Dette er et vegansk produkt som kan minne om kyllingskinn.

Tips

  • Rødbet i trolldeig kan du lage 3-5 dager i før den skal serveres. Men ta den ut av trolldeigen, så den ikke blir for salt.
  • Oppbevares i kjøleskap.

Kilde: Tone Torvanger i «Kvelden før kvelden» 2019