Oppskriftene fra «Kvelden før kvelden» 2019 Tonje Torvanger er kokken som lager julematen i «Kvelden før kvelden». Karen Elene Thorsen, som står bak kokeboken Fattig Student, har tips til hvordan du ordner restene etterpå. Av Siri Bjelland Berven
Rødbet innbakt i trolldeig Tonje Torvanger ville gjøre noe nytt med rødbeten, og da ble trolldeigen fra barndommen en suksess.
Ribbe og ribbesaus – Nøkkelen til suksess med ribben er godt forarbeid og tålmodighet, sier Tonje Torvanger. Tapetkniven er en vinner i ruting av svor.
Pinnekjøtt med kålrotstappe Pinnekjøtt med kålrotstappe er tradisjonell julemiddag for mange. Husk at kjøtt som er saltet og tørket, trenger mange timer i vann før det puttes i gryta.
Rødkål Rødkål kan du godt lage flere dager i forveien. Da får smakene satt seg godt. I denne oppskriften lages rødkål i stekeovnen, da er du sikker på at den ikke svir seg.
Riskrem med klementinsaus og pekannøtter Alle har klementiner i hus rundt juletider, og i år havner saften i sausen til riskremen. Dessuten serveres juledesserten med karamelliserte nøtter.
Eplechutney Lag gjerne eplechutneyen i god tid. Da får du mindre å gjøre når den skal serveres, og smakene får satt seg skikkelig.
Sukkerkringler Saftige og lubne kringler penslet med smør og dyppet i sukker. Kanskje ikke så rart at dette er barnas favoritt?
Marsipan, marsipan og marsipan Lise Finckenhagen lager tre sorter marsipan. Den helt enkle, den med pekannøtter og den uten sukker og melis.
Marsipanegg til påske Ingen påske uten marsipanegg. Disse lager du av marsipan, myk nougat, appelsinskall, pistasjnøtter og sjokolade. Oppskriften er fra konditor Mette Blomsterberg.
Bønner, linser og kikerter inntar norske kjøkken Bønner, linser og kikerter er sunt, godt og veldig billig. Nordmenn har virkelig åpnet øynene – og munnen – for denne belgfrukten. De siste årene har salget økt kraftig, og vi byr på de gode rettene. Av Ingvill Bjorland