Hopp til innhold

Oppskriftene fra «Kvelden før kvelden» 2019

Tonje Torvanger er kokken som lager julematen i «Kvelden før kvelden». Karen Elene Thorsen, som står bak kokeboken Fattig Student, har tips til hvordan du ordner restene etterpå.

Kvelden før kvelden 2019

Programlederne Mikkel Niva og Haddy Njie sammen med kveldens kokk Tonje Torvanger og kveldens gjester.

Foto: Tom Øverlie / NRK

Det er tradisjon å samle publikum foran TV-skjermen lille julaften. I år er det Tonje Torvanger som tar seg av ribbe, pinnekjøtt, tilbehør og dessert i «Kvelden før kvelden». Torvanger er kokk på gourmetrestauranten Statholdergaarden i Oslo. Hun er på kokkelandslaget og skal til OL i februar. Fra før har hun VM-bronse med kokkelandslaget, og bronse i OL med juniorlandslaget.

Karen Elene Thorsen viser hvordan du kan bruke restene etter julemiddagen. Hun studerer livsstilendring og folkehelse, og står bak Instagram-kontoen @fattig.student. Der deler hun oppskrifter og ukesmenyer for den som har lite å rutte med. I høst kom kokeboken med samme tittel, Fattig student.

Tonjes meny i «Kvelden før kvelden»

Menyen er som vanlig med ribbe og pinnekjøtt med rødkål og kålrotstappe, men også en vegetarrett. Riskremen serveres med nøtter og klementinsaus.

Rødbet i trolldeig serveres med kirsebærsaus, rosenkål og fritert gjær.

– Alltid ha øynene oppe for nye ting, du er aldri ferdig utlært! Trikset med fritert gjær lærte jeg nylig av Jimmy Øien, en inspirerende kollega i bransjen, sier Tonje Torvanger.

Alle har sine mattradisjoner som de tviholder på. Tonje Torvanger må ha pinnekjøtt på julaften, det blir ikke jul uten. I «Kvelden før kvelden» brukte hun kjøtt fra kje, noe som ikke er så vanlig.

Oppskriften på rødkål er genial i disse travle tider. Den blir bare bedre av å lages flere dager før julaften, og den kommer garantert ikke til å svi seg når du lager den i ovnen.

Julen handler om tradisjoner, men av og til må man være åpne for noe nytt. Denne eplechutneyen tar julematen til nye høyder.

Alle har klementiner i hus rundt juletider, og i år havner saften i sausen til riskremen. Dessuten serveres den med karamelliserte nøtter. Tonje Torvangers oppskrift er en enklere måte å karamellisere nøtter på, og alle som smaker nøttene blir stumme av beundring.

Fattig student bruker restene

Karen Elene Thorsen har hatt suksess med sine oppskrifter og ukemenyer som @fattig.student på Instagram. Her deler hun sine resteråd.

Restene av kålrotstappe kan være en av ingrediensene i vafler som serveres med pinnekjøtt- eller ribberester.

I Karen Elene Thorsens ribbetaco får du brukt restene av poteter, andre grønnsaker og klementiner.

Både pinnekjøtt og rødkål får plass på denne pizzaen.