Det er tradisjon å samle publikum foran TV-skjermen lille julaften. I år er det Tonje Torvanger som tar seg av ribbe, pinnekjøtt, tilbehør og dessert i «Kvelden før kvelden». Torvanger er kokk på gourmetrestauranten Statholdergaarden i Oslo. Hun er på kokkelandslaget og skal til OL i februar. Fra før har hun VM-bronse med kokkelandslaget, og bronse i OL med juniorlandslaget.
Karen Elene Thorsen viser hvordan du kan bruke restene etter julemiddagen. Hun studerer livsstilendring og folkehelse, og står bak Instagram-kontoen @fattig.student. Der deler hun oppskrifter og ukesmenyer for den som har lite å rutte med. I høst kom kokeboken med samme tittel, Fattig student.
Tonjes meny i «Kvelden før kvelden»
Menyen er som vanlig med ribbe og pinnekjøtt med rødkål og kålrotstappe, men også en vegetarrett. Riskremen serveres med nøtter og klementinsaus.
Rødbet i trolldeig serveres med kirsebærsaus, rosenkål og fritert gjær.
– Alltid ha øynene oppe for nye ting, du er aldri ferdig utlært! Trikset med fritert gjær lærte jeg nylig av Jimmy Øien, en inspirerende kollega i bransjen, sier Tonje Torvanger.
Alle har sine mattradisjoner som de tviholder på. Tonje Torvanger må ha pinnekjøtt på julaften, det blir ikke jul uten. I «Kvelden før kvelden» brukte hun kjøtt fra kje, noe som ikke er så vanlig.
Oppskriften på rødkål er genial i disse travle tider. Den blir bare bedre av å lages flere dager før julaften, og den kommer garantert ikke til å svi seg når du lager den i ovnen.
Julen handler om tradisjoner, men av og til må man være åpne for noe nytt. Denne eplechutneyen tar julematen til nye høyder.
Alle har klementiner i hus rundt juletider, og i år havner saften i sausen til riskremen. Dessuten serveres den med karamelliserte nøtter. Tonje Torvangers oppskrift er en enklere måte å karamellisere nøtter på, og alle som smaker nøttene blir stumme av beundring.
Fattig student bruker restene
Karen Elene Thorsen har hatt suksess med sine oppskrifter og ukemenyer som @fattig.student på Instagram. Her deler hun sine resteråd.
Restene av kålrotstappe kan være en av ingrediensene i vafler som serveres med pinnekjøtt- eller ribberester.
I Karen Elene Thorsens ribbetaco får du brukt restene av poteter, andre grønnsaker og klementiner.
Både pinnekjøtt og rødkål får plass på denne pizzaen.