Laster innhold, vennligst vent..
Pintxos – fingermat på fem vis

Fem varianter av pintxos servert på trefjøler.

Foto: SVT

Pintxos – fingermat på fem vis

Munnfullstore biter tredd på tannpirkere: sellerirot med ferskost og urter, oliven, sardiner og sylta paprika, kylling, asparges og sitron, omelett med timian og røykelaks samt nypotet med urtesmør. Pintxos er den baskiske versjonen av tapas.

Slik gjør du

Sellerirot med ferskost og urter

Skrell og skjær sellerien i fingertykke skiver. Ha på litt olje, og steik (eller grill) skivene til de er lysebrune. Ha på litt salt.

Skjær skivene i munnfullstore biter, og legg en liten ostekule på hver. Stikk en tannpirker gjennom ost og selleri, og legg på trefjøl eller serveringsfat.

Oliven, krydderansjos og sylta paprika

Tre pimientos, krydderansjos og oliven på tannpirkere. Legg på trefjøl eller serveringsfat.

Kylling, asparges og sitron

Hakk sylta sitron og gni bitene inn i kyllingen. Press over sitron. La kyllingen marineres i en time.

Grill (eller steik) kyllingen til kjøttet er hvitt helt gjennom. Det tar mellom ti og 15 minutter. Gjør det samme med aspargesen, men kun i et par minutter.

Skjær kylling og asparges i munnfullstore biter, og tre én av hver på en tannpirker. Legg på trefjøl eller serveringsfat.

Omelett med timian og røykelaks

Knekk eggene i en bolle, og pisk dem sammen med timian, kaffefløte, litt salt og nykvernet pepper.

Smelt smøret i ei steikepanne. Når det har slutta å boble, er det varmt nok. Hell røra i panna, og dra litt av den mot midten ettersom den begynner å stivne. Etter cirka tre minutter er omeletten gyllenbrun under, og all røra har stivna. Da snur du den, og steiker videre i cirka ett minutt videre på den andre sida.

Legg omeletten på en tallerken, og skjær den i små «pizzastykker». Legg en liten bit laks på hver, og stikk en tannpirker gjennom laksen og ned i egget. Legg på trefjøl eller serveringsfat.

Nypotet med urtesmør

Vask og kok potetene i lettsalta vann med litt dill. Etter omtrent 15 minutter er de ferdige. Brun smøret i en liten kasserolle, skjær potetene i munnfullstore biter, og legg dem i smøret. Ha over finhakka urter, vend dem inn i poteter og smør, og ha på litt salt.

Stikk tannpirkere gjennom bitene, og legg dem på trefjøl eller serveringsfat. Potetene bør spises mens de ennå er lunkne.

Tips

Hvis du ikke får tak i sitroner på glass, kan du lage dem sjøl, for eksempel ved å prøve oppskrift på saltede sitroner fra Camilla Plum. Tilbehøret er vanlig i nordafrikanske land.

Kilde: Tareq Taylor i TV-serien Hygge i hagen / SVT