Ellas nordiske sherrytapas Det kan være vanskelig å finne drikke som passer til det nordiske kjøkkenet. Vi bruker umamirike råvarer som sild, røykt fisk og rogn som ofte serveres med rå løk. Sommelier Ella Grüssner Cromwell-Morgan lager tapas der røykt fisk møter tørr spansk sherry i en perfekt smaksallianse.
Små tomatterter Små tomatterter som passer til tapasbordet eller som en liten smårett. De lages av ferdig butterdeig og tomater.
Hummus med krydret kjøttdeig Flørt med smaker og teksturer fra Midtøsten. Med varme krydder, kjøttdeig og fløyelsmyk hummus kan dette fort bli en sikker vinner.
Ansjospintxos Pintxos er spansk fingermat i mange versjoner. Rolf Tikkanen Øygarden har laget sin versjon med ansjos og syltet paprika.
Spanske kjøttboller Albondigas er en del av spansk tapas. Det er rett og slett små runde kjøttboller og de finnes i forskjellige utgaver i hele verden. I denne oppskriften er bollene krydret med sterk chorizopølse og serveres i en kraftig tomatsaus.
Patatas bravas Patatas bravas er en av de mest alminnelige spanske tapas. Men det gjør dem ikke mindre velsmakende. Paprikasausen er den som vanligvis serveres til, men potetene kan også serveres med en god aioli – eller begge deler.
Saltbakte poteter med rød og grønn dipp Poteter med dipp er vanlig å få servert som tapas i Spania. Richard Nystad har laget mojo rojo med paprika og chili og mojo verde med paprika og koriander.
Pintxos – fingermat på fem vis Munnfullstore biter tredd på tannpirkere: sellerirot med ferskost og urter, oliven, sardiner og sylta paprika, kylling, asparges og sitron, omelett med timian og røykelaks samt nypotet med urtesmør. Pintxos er den baskiske versjonen av tapas.
Konfirmasjonsmaten du kan lage sjøl Mange bruker tusenvis av kroner på mat til konfirmasjon. Her er oppskriftene på enkel tapas du kan lage hjemme. Av Mari Rollag Evensen
Supertynn Club sandwich Et klassisk smørbrød i sin beste utgave, med alle smaker i hver eneste bit. Til lunsj eller som en kveldsrett – prøv Strömsös supertynne club sandwich!
Fylte og panerte svinekoteletter med varme plommer Svinekoteletter, blåmuggost og varme plommer er en god kombinasjon. Oppskrift fra Lise Finckenhagen.
Fårikål fra Lise Finckenhagen Høsten har for alvor kommet og dermed er det tid for fårikål. Prøv oppskriften til Lise Finckenhagen.
Nydelige lammeskanker Mens lammeskankene godgjør seg i ovnen har du tid til å dekke bord og forberede festen. Oppskriften får du fra Lise Finckenhagen.
Tilslørte plommer Tilslørte bondepiker lages vanligvis med eplekompott. I denne oppskriften med plommekompott krydrer Lise Finckenhagen plommene med vanilje, kanel og kardemomme.
Lun epleterte Lise Finckenhagen lager tertebunnen først, før hun fyller den med norske, syrlige epler som har kost seg i smør, sukker og vanilje.