Slik gjør du
Pinnekjøtt
Kjøp pinnekjøtt som er kuttet opp. Om det skal være røkt eller urøkt er en smakssak. Urøkt er litt lettere å fordøye.
Legg pinnekjøttet i rikelig med kaldt vann 24 timer før det skal dampes. Vi pleier å skifte vann to ganger i løpet av det døgnet.
Legg en rist i bunnen av en stor kjele. Du kan lage rist av sleiver og stekespader lagt i kryss i bunnen av kjelen, eller du kan kjøpe pinnekjøttpinner som legges i bunnen av kjelen.
Plasser alt pinnekjøttet på risten og hell på en liter vann. Kok opp under lokk og sett ned varmen slik at vannet smådamper. Det tar tre timer å dampe pinnekjøttet. Kjøttet er ferdig når det løsner fra benet. Pass på at kjelen ikke koker tørr. Det skal alltid stå tre cm med vann i bunnen av kjelen.
Vi pleier å legge pinnekjøttet på et stekebrett og grille kjøttet i tre minutter under grillen i ovnen før servering.
Pinnekjøttet serveres med sjyen som er i bunnen av kjelen, rotmos og kokte poteter.
Rotmos
Skrell alle grønnsakene og del dem i store terninger. De skal kokes i rikelig med vann i ca. 45 minutter til kålroten er mør. Sil av vannet og visp med en håndvisper til grov mos sammen med pinnekjøttkraft, salt, pepper og smør i terninger.
Forberedelse
Legg pinnekjøttet i vann 24 timer før det skal kokes.
Grønnsakene til rotmos kan skrelles to dager før koking og oppbevares i kaldt vann. Kok rotmosen inntil to timer før.
Pinnekjøttet kan dampes så det er ferdig to timer før servering, og varmes tre minutter under grillen i ovnen ved servering.
Potetene, gjerne Ringeriks-, mandel- eller gulløyepotet, kokes slik at de er ferdige 30 minutter før servering. Legg tørkepapir over potetene så de ikke tørker ut.
Tips
Flere oppskrifter:
Kilde: Bent Stiansen i «Kvelden før kvelden» i 2013 og 2014