Ovnsbakt pinnekjøtt med julekrydder

Litt krydder (fennikel, korianderfrø og stjerneanis) er med på å sette smak på det ovnsbakte pinnekjøttet. I langpanna får einerkvistene være med.

Foto: Jon Marius Hyttebakk / NRK

Ovnsbakt pinnekjøtt med julekrydder

Pinnekjøttet står helt rolig i ovnen i fire timer. Det blir dampet fordi det er pakket helt tett i aluminiumsfolie. Denne oppskriften gir pinnekjøttet et hint av julesmak med krydder og einer.

Slik gjør du

Vann ut pinnekjøttet i 24 timer. De første fire timene må vannet renne kontinuerlig. Deretter holder det å bytte vann annenhver time. Det er viktig å bytte vann ofte, hvis du ikke gjør det får du altfor salt og hardt pinnekjøtt.

Dryss krydder i bunnen av langpannen. Legg en liten dusk einer i hvert hjørne. Bruk einerbær hvis du ikke har einertopper. Legg kjøttet lagvis jevnt over hele flaten. Du trenger ikke vann i formen. Pakk inn formen i minst 3–4 lag aluminiumsfolie. Bruk et ekstra minutt på å klemme til hardt i kantene, slik at det blir helt tett.

Sett formen i ovnen uten å rive opp folien. Start med 170 grader i en time. Skru deretter ned til 120 grader, og la pinnekjøttet stå tre timer til.

Hvis du faller for fristelsen til å sjekke om kjøttet er ferdig, må du pakke formen helt tett før den settes i ovnen igjen.

Når pinnekjøttet er ferdig, heller du av kraften, og bruker den til sjysaus.

La folien være på frem til servering. Liker du å svi av kjøttet rett før servering, setter du ovnen på grill og 250 grader. Sett formen høyt i ovnen, og følg godt med på kjøttet.

Tips

Med denne metoden kan du bruke både røykt og urøykt pinnekjøtt.

Mengdene krydder som brukes er små, og de gir ikke en kraftig kryddersmak, bare en delikat underliggende julenyanse.

Når man ovnsbaker pinnekjøtt er det to ting som er ufravikelig. For det første må kjøttet være vannet ut i 24 timer, og for det andre må ovnsformen pakkes 100 prosent tett med flere lag folie. Dersom man slurver man med innpakkingen, fordamper vannet, og kjøttet blir stekt og ikke dampet.

Dersom du ikke rekker å vanne ut kjøttet i 24 timer, kan du vanne ut kjøttet på 10–15 grader i noen timer i stedet for iskaldt rennende vann.

Kilde: Kvelden før kvelden 2016