Perfekt til mørke haustkveldar Bak ei eplekake, sett over kaffien eller teen og unn deg litt ekstra kos i haustmørket. Det er sesong for norske eple. Det er også smart å bake litt ekstra for å ha på lur i frysaren utover hausten og vinteren. Her er fem gode forslag. Av Kristin Eriksen
Eplekake Jenny Jenssen lager eplekake med epler som hun har i fryseren. Om høsten skreller hun eplene, deler dem i båter og fryser dem i porsjoner.
Sju søte fristelsar med eple Dette er tida då vi koser oss inne med årets eplehaust. Her får du sju oppskrifter med eple, det er kaker, muffins, eplestrudel, ein dansk variant i brødform og epledesserten med sprøtt lokk. Av Siri Bjelland Berven
Eplestrudel med rosiner og Amaretto Kokken Gino D'Acampo lager eplestrudel uten stekeovn. Eplefyllet med rosiner og Amaretto-likør lages i stekepannen. Det samme skjer med de ferdige eplestrudlene. Bringebærsausen gjør eplekakene helt spesielle.
Sprø eplepinner med lun karamelldipp Disse eplepaipinnene har en saftig kjerne og de er helt uimotståelige når du dypper dem i karamelldippen. Ved å bruke ferdige butterdeigsplater lager du dette på null komma niks.
Eple og karamellform med mandeltopping Når eplene blir stekt i smør og karamellsaus må det jo bli godt. Med et sprøtt lokk som smaker av ingefær og kanel er desserten fullkommen. Oppskrift fra Lise Finckenhagen.
Tarte tatin Denne epleterten er fantastisk god, ifølge Marit Hegle. Eplene kokes lett i en karamell med vanilje og calvados, og toppes med et deilig lag med knasende butterdeig.
Eplekake med gresskarkjernefyll Klassisk eplekake med en tvist, som gir den dype smaken av gresskarkjerner.
Myke fylte horn Disse myke hornene er veldig gode som formiddagsmat eller som turmat. Du kan variere fyllet med for eksempel litt pizzasaus eller pesto, bruk det du finner i kjøleskapet ditt.
Eple og karamellform med mandeltopping Når eplene blir stekt i smør og karamellsaus må det jo bli godt. Med et sprøtt lokk som smaker av ingefær og kanel er desserten fullkommen. Oppskrift fra Lise Finckenhagen.
Kyllingsalat med marinert rødløk En mettende salat med noe sprøtt, noe mykt, noe friskt og noe søtt. Kyllingsalaten serveres med dressing på crème fraîche.
Ørret med asiatiske smaker Lise Finckenhagen lager fisken med paprika, gulrot og brokkoli, men du kan godt bruke asparges, bønner, blomkål, squash, sukkererter og sopp i stedet.
Samisk festmåltid Har du lyst å gjøre noe ekstra ut av middagen i helga? Da kan du prøve flatbiff av rein med reinhaler.
Spagetti bolognese Denne klassikeren har mange varianter. Det sies at sausen har sitt opphav i nærheten av Bologna. En italiensk ragù, eller kjøttsaus, skal koke lenge. Da blir den best.