Eplepinner

Restene av dippen er god på iskrem.

Foto: Marit Hegle

Sprø eplepinner med lun karamelldipp

Disse eplepaipinnene har en saftig kjerne og de er helt uimotståelige når du dypper dem i karamelldippen. Ved å bruke ferdige butterdeigsplater lager du dette på null komma niks.

Slik gjør du

Karamelldipp

Bland sukker og vann i en kjele. Kok opp på medium varme. Samtidig varmer du fløten i en annen kjele. Når den begynner å ryke, tar du kjelen med fløten bort fra varmen. Kok sukkerblandingen videre til den har blitt gyllen.

Vær obs på at når du har slått på varmen er det superviktig at du ikke rører mer i sukkeret, da vil blandingen kunne krystallisere seg.

Når sukkeret har blitt lys gyllent fjerner du det fra varmen og heller over fløten. Rør godt. Når blandingen har brust fra seg og er jevn, rører du inn smøret. Rør inn cirka 2 klyper maldonsalt. La karamellen avkjøle seg på kjøkkenbenken. Før servering varmer du den opp til å bli lunken, enten i en kjele eller i mikrobølgeovnen.

Eplepaipinner

Smak deg frem til hvor mye sukker du må ha i eplemosen. Jeg brukte 6 spiseskjeer, men det varierer veldig hvor syrlige eplene er. Mosen skal være frisk, men det blir best om den ikke blir for syrlig.

Skrell 3 av eplene. Del dem opp i små terninger og legg dem i en kjele sammen med eplejuice, sukker, vaniljesukker og kanel. Kok på svak varme til eplene er godt møre. Mos dem lett med en gaffel slik at det blir igjen noen biter. Kok til det ikke er noe væske igjen i kjelen. Trekk så kjelen av platen.

Skrell det siste eplet, riv det på et rivjern og rør det inn i eplemosen.

Ta butterdeigsplatene ut fra fryseren og la dem tine på kjøkkenbenken i cirka 15 minutter. Sett stekeovnen på 180 grader. Klem 3 og 3 av platene sammen slik at du har to store rektangler. Legg platene på et bakepapirkledd stekebrett. Fordel eplemosen jevnt utover det ene rektanglet, men la det være igjen cirka en halv centimeter langs kantene uten eplemos. Legg det andre rektangelet over og klem skjøtene godt sammen med en gaffel.

Visp sammen egget og pensle toppen. Strø over godt med sukker og dryss over litt kanel. Bruk et pizzahjul til å dele opp eplepaien i cirka 2 centimeter brede strimler. Trekk strimlene litt bort fra hverandre og stek dem midt i ovnen i cirka 15 minutter til du ser at butterdeigen har blitt sprø, flakete og lett gyllen.

Eplepaipinnene serveres helst mens de enda er varme. Dypp dem i lun karamelldipp. Gi gjerne en skål med dipp til hver gjest slik at man kan dobbeldippe – eller aller helst trippeldippe!

Tips

Skulle du være så uheldig at det blir igjen litt karamelldipp, så smaker denne fortreffelig når den serveres varm på iskrem.

Kilde: Marit Hegle