Seks porsjonskaker med skinnende glasur, pyntet med After eight og gullstøv.

Prøv deg på denne herligheten – en After Eight-moussekake med kaffe.

Foto: Anders Myhr Nielsen / NRK

Nils' sjokolade­mousse­kaker

Dette er absolutt ikke en langpanne med nonstop. Denne lages med omhu og kjærlighet. Kakene bygger på en sjokoladekakebunn med fløyelsmyk mousse. Moussen smaker mint og sjokolade, og glaseres med speilblank sjokoladeglasur.

Slik gjør du

Vi anbefaler å bruke en 1 ml måleskje der det står krm (kryddermål) i oppskriften. Noen av ingrediensene skal i veldig små mengder.

Sjokoladekake

Sett ovnen på 170 grader, varmluft.
Kle en 19 cm springform med bakepapir.

Smelt sjokolade og smør i mikrobølgeovn – 30 sekunder om gangen, rør mellom hver gang.

Ha en stor bolle og bland inn sukker. Avkjøl nok til at ikke eggene kokes.
Visp inn eggene. Sikt inn mel, kakao og bakepulver, visp til det er akkurat blandet sammen

Ha røren i springformen. Stek på 170 grader til du kan stikke en pinne i kaken og dra den opp uten smuler.

Ta kaken ut av formen og avkjøl.

Sjokolade- og kaffeganasj

Finhakk sjokoladen og ha den i en middels stor bolle.
Varm opp fløte og kaffe i en kjele til kokepunktet.

Hell den varme fløten over den hakkede sjokoladen og la det stå i 1–2 minutter uten å røre.

Rør forsiktig sammen til en glatt og blank masse. Hvis sjokoladen ikke smelter helt, kan bollen settes over en kjele med varmt vann (vannbad) og røres til alt er smeltet.

La ganasjen avkjøles til den er tykk nok til å sprøytes uten å umiddelbart renne utover.

Peppermyntemousse

Finn frem silikonformene. 6 runde trapesformer med 7 cm åpning ble brukt i programmet.

Finhakk den hvite sjokoladen og bland den sammen med 170 g av fløten og saltet i bolle. Kjør i mikrobølgeovn i maks 30 sekunders intervaller og rør hver gang. Fortsett til sjokoladen har smeltet og blandingen er jevn.

Hell det i en stor bolle og la det avkjøle til romtemperatur. Rør av og til for å sikre jevn avkjøling.

Mens du venter på at den hvite sjokoladeblandingen skal avkjøles, forbereder du gelatinen.

Visp sammen 2 ts gelatin og 2 ss (30 g) kaldt vann i en liten bolle, og la gelatinen absorbere vannet.

Når sjokoladeblandingen har fått romtemperatur, smelt gelatinen i mikrobølgeovn i 10–15 sekunder til den er flytende. Visp gelatinen inn i den hvite sjokoladeblandingen, etterpå tilsetter du peppermynteekstrakt. Juster etter hvor mye peppermyntesmak du ønsker, men husk det blir fort for mye. Pass på at blandingen ikke er for varm.

Pisk 230 g kremfløte til stiv krem. Vend forsiktig halvparten av den piskede kremen inn i sjokoladeblandingen, deretter resten av kremen.

Vend forsiktig inn hakket After Eight i moussen.

Ha moussen forsiktig i en sprøytepose og fyll silikonformene 3/4 opp. Pass på at de fylles fra bunnen for å unngå luftbobler.

Sett formene i kjøleskapet

Før du lager mirror glazen bør moussekakene monteres og få minst 2 timer i fryser, men gjerne mer. I Bakemesterskapet hadde vi hurtigfryser, så det gikk litt fortere.

Montering i formene

Kutt den kalde kakebunnen i 5–6 cm store sirkler med en utstikker.

Sprøyt ganasj oppå kakesirklene, omtrent som et pikekyss. Ikke ta for mye, da kan det fort renne utover.

Finn frem formene med mousse nedi. Trykk kakebitene med ganasj oppi moussen, med ganasjen ned. Trykk til kaken er på nivå med toppen av kakeformen.

Stryk av eventuell overflødig mousse. Bruk noe av denne til jevne ut toppen.

Mirror glaze

Bløtlegg gelatinplatene i kaldt vann.

Kok opp glukose, sukker og kremfløte under omrøring. Varm opp til rett over kokepunktet, ca. 103 grader.

Trekk kjelen av varmen og hell blandingen over hakket mørk sjokolade. Tilsett gelatin og rør til oppløst. Sikt inn sort kakao og rør godt. Bruk gjerne en stavmikser, men hold den under overflaten for å minimere luftbobler.

Hell glasuren gjennom en finmasket sikt for å gjøre blandingen helt glatt. Tilsett konditorfarge til ønsket mørkhet. (God kvalitet på konditorfargen er viktig for å oppnå mørk farge).

Bruk et konditortermometer og la temperaturen komme ned til 32 – 34 grader.

Plasser de frosne kakene på et glass med et fat under som kan fange opp overskytende glasur.

Hell glasuren over moussekakene så de blir helt dekket. Flytt moussekakene forsiktig over på serveringsfat eller egne tallerkener.

Pynt

Skjær After Eight plater diagonalt og sett nedi kaken med kuttflaten ned.

Dryss over litt spiselig gullstøv.

Tips

Se Nils og de andre deltakerne lage moussekaker med speilglasur og minner fra barndommen i ellevte episode av Bakemesterskapet.

Kilde: Nils Rusås Ruud i TV-serien «Bakemesterskapet»