Hvit bryllupskake i tre etasjer pyntet med rosa roser og hvite pikekyss. På toppen er brudeparet formet i marsipan.

Tonjes bryllupskake: nederst og øverst sjokoladekake, i midten vaniljekake. På toppen det lykkelige brudeparet formet i fondant.

Foto: Anders Myhr Nielsen / NRK

Tonjes bryllups­kake i tre etasjer

«Til evig tid» kaller Tonje Johnsen bryllupskaken som tok henne til topps i «Bakemesterskapet». Den består av tre kaker. Hun har kombinert søtt, salt og syrlig med litt krunsj oppå der igjen.

Slik gjør du

Sjokoladekaker

Det skal bakes to sjokoladekaker. Til kaken på toppen brukes mengdene som de står. Til den nederste kaken må mengdene ganges med to.

Bland mel, sukker, kakao og melis i en kjøkkenmaskin.

Ha surmelk og deretter rømme i det tørre og bland til ei jevn og fin røre. Smelt smør og ha oppi røra. Ha over i form.

Den øverste kaken stekes i tre former med diameter 10 cm.
Den nederste kaken stekes i tre former på 24 cm i diameter.

Stekes på 190 grader i ca. 40 min. Ikke åpne døren til stekeovnen før det har gått 30–35 minutter. Avkjøl helt på rist.

Sjokoladekrem

Bland melis, kakao, vaniljesukker og salt i en stor bolle eller i kjøkkenmaskin. Smelt smør og lag/trakt en liten kopp kaffe/kakao.
Bland først inn smør i den tørre blandingen og deretter kaffe/kakao. Prøv deg fram så du får en fast og fin krem.
Husk: Når kremen blir kaldere, blir den også fastere.

Flytende salt karamell

Rør sammen sukker og vann og sett kjelen på høy varme. Du må ikke røre i blandingen, da kan sukkeret krystallisere.

Nå skal sukker og vann boble helt til sukkeret smelter og du har forvandlet sukkeret til en gyllen karamell. Husk! Jo mørkere fargen er på karamellen, jo bitrere blir den på smak.

Når sukkeret har smeltet og du har fått en gyllen farge på karamellen, skyver du kjelen av platen. Tilsett smør og rør det inn. Sett kjelen tilbake på plata på lav/medium varme.

Hell i fløten, litt av gangen og la blandingen småkoke i 5–6 minutter. Smak til med salt. Karamellen må avkjøles helt før den kommer på kaka.

Krokan

Hakk mandlene til en blanding av små og store biter. Smelt sukker i en teflon-stekepanne til gyllen farge. Tilsett smør og vaniljeekstrakt og rør hele tiden. Tilsett mandlene og vend hele røren til en jevn masse. Bre krokanen utover et bakepapir og avkjøl i kjøleskap. Del opp i biter eller knus til småbiter.

Vaniljekake

Pisk egg og sukker til eggedosis.

Bland i de øvrige ingrediensene i angitt rekkefølge, og visp til du får en jevn og klumpfri røre.

Ha røren i tre runde kakeformer på 20 cm med bakepapir i bunnen.

Stek kakebunnene midt i ovnen ved 175 grader i ca. 1 time. Kaken skal ha en gyllen farge på toppen og skal være lys inni. Sjekke gjerne med en kakenål at den er helt gjennomstekt.

Avkjøles helt på rist.

Kremostglasur

Ha romtemperert smør og melis i en kjøkkenmaskin. Dette skal piskes hvitt og klumpfritt. Tilsett vaniljesukker og kremost. Pisk sammen så kremen samler seg til en myk og glatt krem. Fortsett med en slikkepott og vend alt sammen.

Pistasjnøtter

Hakk pistasjnøtter og legg de i en stekepanne. Ristes på medium varme.

Små pikekyss

Pisk eggehvitene stive og spe gradvis med sukker mens du fortsatt visper. Pisk til en blank og stiv marengs. Sprøyt ut fine, små topper på et stekebrett med bakepapir. Stekes på 100 grader i ca. 1 time på varmluft. Ser du at de tar farge, så skru ned temperaturen og åpne stekeovnsdøren på gløtt.

Cakelace – spiselige blonder

For å lage spiselige blonder, må du ha ei silikonmatte med mønster.

Varm opp vann i en kasserolle. Ha i maisenna og sukker. Vispes godt sammen på medium varme til blandingen tykner. Ta kasserollen av platen og tilsett ønsket farge.

Smør blandingen jevnt over silikonmatten og la tørke på kjøkkenbenken natten over eller i ovnen på 30–50 grader varmluft i ca. 40 minutter.

Montering

Tips: Vær nøye. Legg kakebunnene slik at kaken blir mest mulig rett. Da får du en estetisk pen og stabil kake.

Plasser sjokolade-kakebunnen på et passende kakefat. Ha på sjokoladekrem med en opphøyet kant på sidene, slik at karamellen holder seg på plass. Ha på flytende saltkaramell, krokan og ripsbær. Legg en ny sjokoladebunn oppå og gjenta prosessen. Når du har lagt på den siste bunnen, smører du hele kaka med sjokoladekrem og sett kjølig.

Vanilje-kakebunnen plasseres på et papp-kakebrett som er like stor som bunnene. Disse bunnene og brettet skal nemlig plasseres oppå sjokoladekaken. Smør på ostesmørkremen, legg på friske bringebær/ripsbær og ristede pistasjnøtter. Legg på en ny vaniljebunn og gjenta prosessen. Når den siste vaniljebunnen legges på, smører du hele kaken med ostekremglasur. Kaken settes kaldt fram til den skal dekkes i sukkerpasta/marsipan (jeg brukte sukkerpasta).

Nå skal du lage den minste og øverste etasjen. Gjør slik som den nederste etasjen Plasser sjokolade-kakebunnen på et kakebrett i papp, like stor som bunnene. Denne etasjen skal plasseres oppå vaniljekaken. Ha på sjokoladekrem med en opphøyet kant på sidene, slik at karamellen holder seg på plass. Ha på flytende saltkaramell, krokan og ripsbær. Legg en ny sjokoladebunn oppå og gjenta prosessen. Når du har lagt på den siste bunnen, smører du hele kaka med sjokoladekrem og sett kjølig.

Når bunnene har fått satt seg skal disse trekkes med sukkerpasta eller marsipan.

Før du begynner å kjevle, kna sukkerpasta/marsipanen slik at den blir enklere å jobbe med. Bruk gjerne ei bakematte og godt med maisenna eller potetmel når du skal kjevle den ut. Da blir den ikke så klissete å jobbe med. Kjevle ut en stor leiv og bruk ei stor kjevle til dette. Dette er viktig for å få så rette kanter som mulig.

Kjevle sukkerpasta/marsipanen tynt og løft forsiktig på lokket. Du kan gjerne bruke kjevla til å rulle lokket på, for så å rulle den over kaken. Har du en smoother, er denne et supert redskap for å få et pent lokk og for å ta bort luftboblene i kaken. Start på toppen av kaken, og ta sidene til slutt. Stryk forsiktig over sukkerpastaen/marsipanen og avslutt ved å skjære vekk overflødig masse.

Bryllupskake skåret i store biter, så du får se lagene inni.

Tonjes kaker lag på lag.

Foto: Bakemesterskapet / NRK

Når den nederste etasjen er ferdig trukket har jeg valgt å pensle sukkerpastaen lett med vann for så å ha på/dekke kaken med blankt perlesukker. Du trenger ikke å dekke dele toppen av kaken, da det skal en ny etasje oppå. I midten av kaken setter du inn støttepinner- jo bredere kake, jo flere pinner bruker du. I den nederste etasjen brukte jeg 8 støttepinner. Disse brukes for å holde opp den neste kakeetasjen.

Når du har kledd vaniljekaken i sukkerpasta/marsipan, legger du bitte litt vann eller kremostglasur oppå den nederste etasjen. Dette er for at vaniljekaken ikke skal flytte på seg. Sett vaniljekaken (med kakebrettet) forsiktig oppå sjokoladekaken. Ta forsiktig (!) av de spiselige blondene fra silikonmatten, pensles med noen dråper vann og legges rett på framsiden av kaken. I midten av vaniljekaken plasserer du støttepinner. Jeg brukte 5 stk. Ha litt vann eller glasur oppå og plasser forsiktig den siste etasjen oppå.

Jeg har brukt silkebånd rundt hver etasje for en fin finish. Pynt med passende blomster – med folie på stilken – kanskje de som går igjen i brudens bukett?

Tips

Se Tonje og de andre deltakerne bake bryllupskaker i finalen av «Bakemesterskapet».
Les også: Finale 2024: Tonje Johnsen er vinnar av Bakemesterskapet sesong 1.

Kilde: Tonje Johnsen i TV-serien «Bakemesterskapet»