Nybakte finaleboller på et fat Dette er søt gjærbakst med vaniljefyll og solbærgelé på toppen.

Dette er boller for viderekomne. Kjempegode – både for øynene og ganen.

Foto: Bakemesterskapet / NRK

Boller med to farger, vanilje­krem og gelé

Disse lekre bollene består av todelt hvetedeig med vaniljekrem og solbærgelé. «Finalebollene» er siste tekniske oppgave i TV-serien «Bakemesterskapet». Dette er ikke for deg som liker å ta ting på «gefylen». Her er det presisjon som gjelder.

Slik gjør du

Boller i to farger

Bruk romtempererte råvarer. Vei opp alle ingrediensene i en eltebolle, men hold igjen smør og kakao til senere i elteprosessen.

Elt deigen til den er smidig og glatt.

Tilsett det romtempererte smøret og kjør dette inn i deigen på sakte fart.

Del deigen i to like store deler. Ha i kakaopulveret i den ene halvparten og elt til deigen har jevn farge. Dekk deigene med plast og la heve i 20 minutter.

Del deigene i emner på ca. 16 gram og trill disse til små kuler. Hver ferdige bolle består av 3 hvite og 3 brune kuler. Sett disse annenhver i former eller ringer på ca. 11 cm i diameter.

Sett til heving. Når bollene har hevet i 30–60 minutter presses de sammen i midten slik at de danner en skål som skal fylles med vaniljekrem.

Fyll bollene med vaniljekrem og hev dem videre før de stekes.

Viser hvordan bollene formes. Små boller settes i en ring og fylles med vaniljekrem.

Seks små boller settes i en ring til heving. Før de skal stekes lages det en liten grop som fylles med vaniljekrem.

Foto: Bakemesterskapet / NRK

Bollene stekes på 200 grader i 15–20 minutter. Bollene er ferdig når de tar farge i bunnen.

Vaniljekrem

Visp sammen egg, eggeplommer og maisenna i en bolle.

Vei opp fløte, melk og sukker i en kjele. Del vaniljestangen i to på langs, og skrap ut frøene. Ha både frø og stang oppi kjelen. Kok opp.

Spe den varme blandingen i eggeblandingen mens du rører. Ha alt tilbake i kjelen og kok opp. La det koke i ca. 1 minutt. Rør godt i bunnen hele tiden.

Hell kremen over i en bolle, så den ikke fortsetter å koke i kjelen.

Passer kremen gjennom en sil så den blir glatt og du får ut vaniljestangen.

Dekk kremen med plast. Plasten må være i kontakt med kremen så det ikke dannes snerk.

Sett kremen til avkjøling.

Solbærgelé

Bland gelatinpulveret med kaldt vann i en kjele. La dette stå i noen minutter så gelatinen får svelle.

Tilsett sukker og solbærpuré og varm dette opp til minimum 50 grader.

Hell den flytende geléen i silikonformer (ca. 4 cm i diameter og 2 cm høyde) og sett dem i fryseren.

Når geléen er helt kald, ta du geleen forsiktig ut av formene.

Montering

Pass på at bollene er kalde og at vaniljekremen i bollene er under 35 grader (gelatin smelter ved 37 grader). Plasser geléen på bollene.

Dryss over melis som pynt.

Tips

Boller med to farger på hvetedeigen, fylt med vaniljekrem og med solbærgelé på toppen.

Bollene får melisdryss på den ene halvdelen.

Foto: Bakemesterskapet / NRK

Se bollebaksten i 15. episode av «Bakemesterskapet».

Kilde: Fra TV-serien «Bakemesterskapet»