Laster innhold, vennligst vent..
Monkey bread - bollekake med sukker og kanel

En slags bollebrytekake til å få vann i munnen av. Det blir som om bollene du bryter av kun består av den deilige, myke midten av en vanlig kanelbolle.

Foto: Marit Hegle

Monkey bread – bollekake med sukker og kanel

Et monkey bread er en kombinasjon av et brytebrød og vanlige kanelboller. Bollene blir ekstra saftige når de stekes på denne måten fordi de vokser inn i hverandre. I tillegg er det stas for både liten og stor selv å bryte av hver sin bit.

Slik gjør du

Bland cirka halvparten av melet med 50 gram sukker, gjær og kardemomme. Rør i salt. Pass på at du ikke heller oppi gjær og salt helt på likt, saltet kan nemlig ta livet av gjæren.

Varm opp melken sammen med ett av eggene til blandingen er litt varmere enn fingertemperatur. Hell oppi melblandingen og rør godt. Bruk gjerne en kjøkkenmaskin med eltekrok.

Tilsett litt og litt mer mel til du merker at deigen så vidt slipper bollen. Elt videre i cirka 15 minutter. Tilsett deretter 75 gram meierismør i terninger, litt etter litt. La kjøkkenmaskinen gå på lav hastighet mens du tilsetter smøret. Elt videre til alt smøret er fordelt i deigen, og la gjerne maskinen gå i 5 minutter til.

Dekk deigen med plastfolie og la den stå og heve seg til dobbel størrelse. Dette tar cirka en time.

Kna deigen godt sammen. Smør en rund form, en slik type som har hull i midten. Smelt 100 gram smør i en liten skål. Bland 100 gram sukker og 3 teskjeer kanel i en annen skål. Form små runde boller som du først dypper i det smeltede smøret og deretter ruller i sukker- og kanelblandingen. Plasser bollene i formen. Ikke fyll formen helt opp, husk at bollene hever godt!

Dekk formen med plastfolie og la den stå lunt i cirka 40 minutter og heve. Stekes midt i ovnen på 175 grader i cirka 35 minutter.

Mens kaken steker rører du sammen et egg med et par spiseskjeer melk i en kopp. Med en gang kaken kommer ut av ovnen snur du formen over en rist slik at kaken blir plassert rett vei. Fjern formen og pensle øyeblikkelig med egg- og melkeblandingen slik at kaken blir blank og fin.

La kaken avkjøle seg før du blander melis med litt vann og heller over toppen av kaken. Kaken serveres ved at gjestene bryter av små boller med hendene.

Tips

Monkey bread

Marit Hegle viser hvordan hun lager monkey bread.

Kilde: Oppskrift fra Marit Hegle i radioprogrammet «Brønsj» på NRK P1