NRK Meny
Marsipankake med pistasj, sitron og bringebær

Pistasj, sitron og bringebær er hovedingrediensene i Lises marsipankake.

Foto: Tone Rieber-Mohn / NRK

Marsipankake med pistasj, sitron og bringebær

Søtt og friskt til den store festen. Her er Lise Finckenhagens oppskrift på marsipankake med bunn basert på pistasjnøtter og fylt med rørte bringebær og sitronkrem.

Slik gjør du

Pistasjbunn

Kjør pistasj og melis i en hurtigmikser til fint mel. Tilsett marsipan og kjør til alt er finfordelt. Ha det i en kjøkkenmaskin og tilsett egg og eggeplommer, visp i 5–10 minutter.
Sikt sammen mel og bakepulver.
Pisk eggehvite og sukker til marengs.
Rør smøret inn i pistasjmassen. Tilsett marengs og mel vekselvis.

Fyll deigen i en springform (20-22 cm) kledd med bakepapir. Stekes på 180 °C i ca. 30 minutter. Avkjøles på rist.

Sitronkrem

Kok opp sitronsaft og sukker i en liten kasserolle.
Visp egg, eggeplommer og maisenna sammen i en bolle. Visp til blandingen er klumpfri. Hell den varme sitronsaften over eggblandingen under omrøring.
Ha alt tilbake i kasserollen og kok opp under konstant omrøring (bruk en visp). Kok kremen i et minutt. Rør hele tiden med en visp for å unngå klumper.
Trekk kasserollen til side og visp inn smøret.
Hell kremen over i en bolle og avkjøl. (Skulle det være antydning til klumper i kremen bør den gnis igjennom en sil.)

Pisk fløten til krem og vend den inn i den kalde sitronkremen.

Rørte bringebær

Rør sammen bringebær, sukker og vanilje.
Rør til det meste av sukkeret er oppløst.

Sette sammen kaken

Del pistasjbunnen i tre jevne lag.
Legg den nederste bunnen over på et fat og fordel halvparten av de rørte bringebærene på bunnen.
Bre over halvparten av sitronkremen og legg på et nytt lag pistasjbunn.
Fordel resten av bringebærene og sitronkremen. Topp med den siste pistasjbunnen. Stivpisk fløten og kle kaken med et jevnt lag krem. Pass på at kaken er rett og fin. La den få stå i kjøleskapet å sette seg i minst et par timer.

Kjevl ut marsipanen. Bruk litt mel når du kjevler slik at marsipanen ikke blir klissete. Leiven skal bli jevn og fin, ca. 3 mm tykk. Kle kaken med marsipanlokket. Glatt kantene forsiktig med hendene og renskjær kantene tett inntil kaken. Pynt etter ønske og la kaken stå i kjøleskap frem til servering. (Selv foretrekker jeg å vente med deler av pyntingen til det nærmer seg servering, spesielt hvis jeg bruker bær, frukt, og friske spiselige blomster eller blader som mynte eller sitrontimian.)

Tips

Kilde: Lise Finckenhagen i Jacobsen på lørdag