Slik gjør du
Syltet rødløk
Sylt rødløk ved å koke opp lik mengde sukker, 7 % eddik og vann. Kutt rødløken i tynne skiver og legg dem i den lune laken. Løken er klar til bruk etter en time og kan oppbevares i flere måneder i en lufttett beholder.
Røstipoteter
Riv asterixpotet – eller annen norsk fast matpotet – på et rivjern. Bland inn litt salt og cayennepepper. Varm en stekepanne (det beste er jernpanne, men alt duger), tilsett litt nøytral olje og legg en god håndfull revet potet i pannen. Klem poteten litt sammen slik at du får en fast kake på cirka 2 centimeter tykkelse. Stek på medium varme til den er gyllen og sprø på undersiden. Snu så røstipoteten, og stek til gyllen og sprø på den andre siden. På slutten av stekingen tilsetter du en sjenerøs klatt med smør og lar denne bruse seg nøttebrun før du setter pannen til siden.
Fritert sjalottløk
Friter sjalottløk ved å kutte løken i så tynne ringer som mulig. Legg i en tykkbunnet kjele og dekk med nøytral olje. Varm opp på medium varme og rør med en matpinsett innimellom. Løft ut løken med en frityrøse eller hullskje når den er gyllen. Avkjøl på kjøkkenpapir og gi et dryss med salt.
Pepperrotrømme
Pisk rørosrømme eller seterrømme til en tykk kremaktig konsistens og riv sjenerøse mengder pepperrot i rømmen. Smak til med salt og sitronsaft.
Kokte egg
Kok tempererte egg i 6 minutter, avkjøl helt i iskaldt vann, skrell og del i to.
Servering
Legg en god skje med pepperrotrømme oppå varme røstipoteter. Legg
to store sildefileter rundt. Del egget i to og gi et dryss med salt og
pepper, legg egget midt på. Topp med syltet løk, sprø løk, kapers
og urtene.
Tips
Hvis du kjøper frossen spekesild må den vannes ut og så legges i marinade.