Lussekatter

Lussekatter kan formes som enkle eller doble s-er, og i en del tenkelige og utenkelig andre fasonger.

Foto: Mari Rollag Evensen / NRK

Lussekatter

Luciadagen 13. desember ser bollene som oftest litt annerledes ut. Litt safran i deigen og rosiner til pynt gjør hvetebaksten om til lussekatter.

Slik gjør du

Knus safranen sammen med 1/2 dl sukker i en morter eller lignende. Kok opp vannet i en liten kasserolle, tilsett safransukkeret og rør til sukkeret er oppløst. Trekk kasserollen til side, og hell i melken. Varm alt til væsken er cirka 30–35 grader.

Smuldre gjæren i bakebollen, hell over væsken og rør til gjæren er oppløst. Tilsett egg, sukker, salt og mel. Elt deigen ved lav hastighet til alt er godt blandet. Tilsett smøret litt etter litt. Øk hastigheten, og kjør deigen i cirka ti minutter til den er blank, smidig, jevn og elastisk.

Dekk bollen med plastfolie og kjøkkenhåndkle, og la deigen heve til dobbel størrelse.

Kna deigen godt sammen på et lett melet bakebord, og del den i 24 like store deler. Rull hvert emne til en 20–30 cm lang pølse. Snurr inn hver ende til en S-form, og legg bollene over på stekebrett med bakepapir. Dekk til med plastfolie, og la bollene etterheve i cirka 30 minutter.

Varm ovnen til 220 grader (over- og undervarme). Pensle de ferdighevede bollene med sammenvispet egg, og stikk en rosin ned i hver «sving». Stek bollene midt i ovnene i 10–12 minutter. Avkjøl på rist.

Tips

Allergisk? Prøv vår oppskrift på lussekatter uten gluten, melk og egg.

Kilde: Lise Finckenhagen i «Jacobsen»/NRK P1