Løkpai

Denne løkpaien er inspirert av en rett fra en kafé i vidunderlige Gordis, Provence, sier Paul Svensson.

Foto: Fra TV-serien Hygge i Strömsö / YLE

Løkpai med ovnsbakt, kokt og stekt løk, tomat og hvit geitost

Purre, borretaneløk, sjalottløk, gul løk, rødløk, vårløk og hvitløk – det er nok å velge mellom. – For meg er løk starten på all matlaging, sier Paul Svensson i TV-serien Hygge i Strömsö.


Følg NRK mat på Pinterest

Slik gjør du

Bland sammen alle ingrediensene til paideigen i en kjøkkenmaskin og la deigen hvile i kjøleskapet.

Riv deigen på et rivjern og trykk den ut i en paiform. Frys formen i ca. 15 minutter.

Stek paiskallet i ovnen på 175 °C uten at det tar farge.

Del purren i 2 cm tykke skiver. Skrell borretaneløken. Kok purren og borretaneløken myke i lettsaltet vann, kjøl dem ned i kaldt vann.

Legg sjalottløkene i en ildfast form, dryss over salt og olivenolje. Bakes i ovnen i ca. 20 minutter i 200 °C. Ta av skallet etterpå.

Del vårløken på langs og stek dem på sterk varme med litt salt og olivenolje.

Visp sammen egg og melk. Riv hvitløken i eggestanden og smak til med salt og pepper.

Fordel løken i paiskallet og fyll på eggestand til kanten. Stekes i stekeovn på 190 °C til den har stivnet og fått god farge.

Mariner rødløkringene i eddik og olivenolje. Topp paien med grovskåret tomat, marinerte løkringer og basilikum. Legg ostebiter på toppen.

Kilde: Paul Svensson i TV-serien Hygge i Strömsö/YLE