Laster innhold, vennligst vent..
Brunsviger

Dommerne Mette Blomsterberg, Thomas Larsen og brødrene Price ga denne brunsvigeren beste karakter både for konsistens og smak.

Foto: Fra TV-serien Munter mat - egnsretter / DR

Kværndruppikens brunsviger

Josefine Jasiukiewicz fra Kværndrup på Fyn vant konkurransen om årets brunsvigerkake. Brunsviger er en gjærdeigkake med sukker og smør. Denne har i tillegg vaniljekrem i fyllet.

Slik gjør du

Kakedeig

Løs gjæren opp i melk og lunkent vann. Tilsett sukker, egg, smeltet smør og salt. Ha i melet og elt deigen. Den skal være veldig klissete. La deigen heve tildekket i cirka 45 minutter.

Fordel deigen utover en langpanne. Ha litt olje på hendene, det hjelper så deigen ikke henger fast. Lag fordypninger med fingrene i deigen og la den etterheve i 45 minutter. Lag fyllet mens deigen hever.

Vaniljekrem

Skjær vaniljestangen på langs, skrap frøene ut og bland dem med sukkeret. Ha i eggeplommene og pisk til blandingen er lys og skummende. Rør inn maisenna.

Kok opp melken med de tomme vaniljestengene. Hell melken over i eggeblandingen mens det piskes. Ha blandingen tilbake i gryten, og kok den i ett minutt mens det piskes kraftig. Plukk ut vaniljestangen. Avkjøl kremen.

Brunsviger

Rør sukkeret sammen med det bløte smøret. Rør inn den avkjølte vaniljekremen. Fordel fyllet over deigen. Bak brunsvigeren ved 175 grader i cirka 25 minutter. Hold litt øye med den, så fyllet ikke blir for mørkt.

Kilde: Josefine Jasiukiewicz i TV-serien Munter mat - egnsretter/DR