Pommes soufflé med rouille

Dypp de oppblåste potetene i rouille og nyt!

Foto: Fra TV-serien Munter mat / DR

Pommes soufflé med rouille

Denne tradisjonelle franske måten å tilberede poteter på kan være litt vanskelig. Men hvis det går bra, så er resultatet sprø potetputer. De blir elegant tilbehør til et stykke stekt kjøtt, eller bare servert som fingermat med en dipp som rouille. Oppskrift fra brødrene Price i Munter mat.

Slik gjør du

Skrell bakepotetene og skjær dem til, så de kan skjæres i noenlunde like ovale skiver. De skal ha nøyaktig samme tykkelse, tre millimeter. Det er en fordel å bruke mandolinjern.

Legg potetskivene i kaldt vann en times tid. La dem dryppe av, tørk dem med håndkle eller kjøkkenpapir.

Nå skal det brukes to store gryter som skal stå ved siden av hverandre på komfyren. I den ene gryten varmes oljen opp til mellom 120 og 130 grader. Oljen skal stå 5–6 centimeter opp i gryten. Det er veldig viktig at denne oljen ikke blir for varm, for potetskivene må ikke få farge i den første kokingen.

I den andre gryten varmes oljen opp til maks 180 grader. Oljen skal stå cirka 8–10 centimeter opp i gryten. Ha en langpanne med kjøkkenpapir klar til de ferdige potetene.

Ha potetskivene i den 120 grader varme oljen. Det må ikke være for mye på en gang. Skivene må ikke ligge oppå hverandre. Rist og sving gryten hele tiden i 4–5 minutter, til potetene begynner å få små luftbobler på overflaten. Ta dem opp og legg dem på kjøkkenpapir. Gjenta prosessen til alle potetskivene er ferdige. Det tar sin tid.

Så langt kan potetene tilberedes og vente i romtemperatur til de skal serveres. Ha dem over i den veldig varme oljen med en hullsleiv. Ikke for mange om gangen. Nå skal de puffe opp som små ballonger. Beveg dem forsiktig rundt i oljen, til de er gylne og sprø. Fisk dem opp og la dem dryppe av på kjøkkenpapir. Salt dem lett. Serveres med en gang.

Rouille

Knus hvitløk i en morter sammen med en klype salt. Tilsett eggeplommer. Pisk oljen i, litt om gangen. Smak til med kajennepepper og safranpulver.

Kilde: Adam og James Price i TV-serien Munter mat (Spise med Price)/DR